Hlavní obsah

Kadeřábek věří v dohrání bundesligy, ale tvrdí: Bez diváků se bude hrát konce roku!

Praha

Konečně balon! Fotbalový záložník Pavel Kadeřábek pookřál, po týdnech fádního běhání po lese se s Hoffenheimem znovu prohání po trávnaíku. S míčem u nohy. Německý tým následoval ostatní bundesligové kluby, od pondělí se připravuje na hřišti. „Strašně jsem se na tuhle chvíli těšil," raduje se český reprezentant.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Pavel Kadeřábek během utkání s Bulharskem.

Článek
Fotogalerie

Ulevilo se vám?

Upřímně, tři týdny běhání po lese byly náročné na hlavu. Člověk nevěděl, na co se vlastně připravuje. Na hřišti je všechno veselejší. Byť specifické, nemůžeme jít do kontaktu, jen si přihrávat. Ale pořád lepší než běhat v lese. Nemůžeme se pochopitelně scházet celé mužstvo najednou, máme skupinky, které mají přidělené časy.

Kolik hráčů tvoří jednu skupinku?

Čtyři, trénujeme ale ve dvojicích. De facto tedy trénuju jen s jedním spoluhráčem. Po tréninku se rychle osprchujeme a odjíždíme domů. Vzápětí přijede další skupinka. Potkáváme se s ostatními maximálně na parkovišti. Kabina je zamčená, do ní nesmíme. V tréninkovém centru máme každý svůj pokoj se sprchou, tam máme připravené věci.

Bude podle vás bundesliga pokračovat?

V Německu převládá optimismus, že se liga dohraje. Nikdo si nepřipouští, že by sezona předčasně skončila. Jde o obrovské částky peněz. Pokud by se soutěž nedohrála, některé kluby by měly existenční problémy. Každopádně je pro všechny velká neznámá, pokud by se začalo hrát. Nelze odhadnout, v jaké formě týmy budou. Jisté pouze je, že by se hrálo bez diváků. Tipuju, že až do konce tohoto roku.

Proč myslíte?

Jde o můj osobní pocit, tip, vzhledem k situaci. Bez fanoušků je bohužel fotbal divný. Zažil jsem prázdné tribuny dvakrát ve Spartě, shodou okolností jsem dal svoje první dva ligové góly. Takže by se mi mohlo bez diváků dařit. Ne, teď vážně. Samozřejmě raději s fanoušky, ale zdraví je na prvním místě. Kdybychom mohli hrát, byť bez diváků, byli bychom strašně rádi.

S Hoffenheimem ztrácíte na poslední pohárovou příčku dva body. Pokud se bundesliga dohraje, zvládnete útok na Evropu?

Zbývá odehrát devět kol, v sedmi případech narazíme na soupeře, kteří jsou v tabulce pod námi. Měli bychom to zvládnout. Ale upřímně, na tohle teď nikdo nemyslí. S klukama si říkáme, že si vůbec nedokážeme představit, že se všichni sejdeme a budeme sledovat na videu soupeře. Nepředstavitelné v této situaci.

Vypadá, že Německo pandemii zatím zvládá. Nárůst nakažených je sice velký, ale mortalita nízká.

V Německu je zdravotnictví na špičkové úrovni. Celkově je patrné, že lidé situaci vnímají jinak než na začátku pandemie. Nejdřív to vypadalo jakoby v pohodě, postupem času všichni pochopili, že to není žádná sranda. V Německu je volnější režim než v Česku, není tak přísný. Ale snažíme se s manželkou a dcerkou Emmou dodržovat česká pravidla, nosíme roušku.

Jak zvláštní období tříletá Emma zvládá?

Jsme překvapení, že se nás neptá, proč nejdeme na dětské hřiště. Máme blízko venkovní i vnitřní. Za celou dobu se nezeptala, proč tam nemůžeme. Jediné, co jí zajímá, je, proč nemůže do školky, kam chodí každý den. Vysvětlili jsme jí, že ostatní děti do školky také nechodí, ale že se tam s nimi zase uvidí. Velké překvapení, jak všechno zvládá, že se nenudí.

KADEŘÁBKOVO AUTO ROZVÁŽELO OBĚDY ZDRAVOTNÍKŮM
Nevšední zásobovací vozidla dopravovala tento týden jídla pro personál do FN Motol a ÚVN Střešovice. Klíčová zdravotnická zařízení v Praze dostávala každý den v součtu 150 jídel, které zavážely vozy Volkswagen s polepem jmen Pavla Kadeřábka, Petra Čecha, Ladislava Krejčího a Davida Pavelky.
Se všemi čtyřmi fotbalovými osobnostmi navázal Volkswagen osobní spolupráci, jejíž součástí je užívání aut s individuálním potiskem karosérií. Na základě aktuální situace vznikl spontánní nápad, do kterého hráči vložili prostředky i vozidla.
„Je moc dobře, že jsem mohl tuto iniciativu podpořit. Zdravotní personál po celém světě je nyní jedním ze symbolů odvahy a vytrvalosti, stejně jako ostatní lidé v první linii si zaslouží absolutorium. Můj klub se podílí na pomoci v Německu, pro mě osobně bylo logické připojit se k této akci v Praze. Všem přeji, ať se situace co nejrychleji zklidní," řekl Kadeřábek.

Reklama

Související témata: