Hlavní obsah

Podzimní bundesligový zázrak Hoffenheim chce do Evropy

BERLÍN/PRAHA

Po podzimní části německé bundesligy vede tabulku TSG 1899 Hoffenheim. Bodově je na tom stejně jako Bayern Mnichov, ale má lepší skóre. Nováček z městečka s necelými 3500 obyvateli, které leží na okraji Sinsheimu, musel hrát domácí zápasy v Mannheimu. Jeho dosavadní sídlo, Dietmar Hopp Stadion s kapacitou hlediště pro 5000 diváků, z toho jen 1600 sedících, neodpovídalo požadavkům nejvyšší soutěže a už vůbec ne zájmu fanoušků.

Článek

„V lednu už začneme v nové Rhein-Neckar Aréně pro 30 000 diváků. V popředí bundesligy chceme vydržet co nejdéle, ale o titulu se u nás nemluví,“ nechal se slyšet majitel a mecenáš Dietmar Hopp, jeden z nejbohatších Němců, který do klubu investoval už téměř 150 miliónů eur (3,7 miliardy korun). Právě on stojí za hoffenheimským zázrakem.

Kdysi hrál v útoku Hoffenheimu. Později se stal spoluzakladatelem softwarové firmy SAP a v roce 1999 majetkově vstoupil do klubu, který hrál pátou nejvyšší soutěž. Dnes je lídrem bundesligy. Trenér Ralf Rangnick, který přivedl kdysi do fotbalové Evropy Schalke, má s Hoffenheimem podobné ambice. „Rádi bychom do Evropy, ale prvořadá je pořád záchrana. Uvidíme na jaře. Vedeme bundesligu, ale jsme realisti,“ citují kouče klubové internetové stránky.

Rangnick je zastáncem ofenzivního stylu. S týmem nacvičuje hlavně útočnou činnost, při tréninku trestá zbytečné přihrávky dozadu. Dvaačtyřicet bundesligových branek je odměnou, víc žádný tým na podzim nenastřílel.

Do bundesligy bez hvězd

Hoffenheim vstoupil do nejvyšší soutěže bez hvězd. Dnes má ve svém středu minimálně dvě. Obránce Marvin Compper už oblékl reprezentační dres a Bosňan Vedad Ibiševič je s osmnácti góly nejlepším střelcem soutěže po její podzimní části. Jeho parťákem v útoku je Senegalec Demba Ba. Středová řada se opírá o brazilské duo Gustavo – Eduardo a Bosňana Sejada Salihoviče.

S výjimkou Comppera je ale slabinou defenzíva, především gólmani. Na její posílení dostal Rangnick před zimním přestupním termínem deset miliónů eur. První vlaštovkou se stal bývalý reprezentační gólman Timo Hildebrand, který přichází z Valencie. Před svým odchodem do Španělska vychytal Stuttgartu titul a byl i členem bronzového německého týmu na MS 2006. V reprezentaci v podstatě skončil po třech gólech, které dostal v kvalifikaci o EURO 2008 v Mnichově od českého týmu.

Hoffenheim podle slov trenéra staví i na dobré partě. Celý tým stráví Silvestra v New Yorku, byla to odměna za podzimní výkony. Jarní část bundesligy startuje už v lednu a Hoffenheim chce být ještě silnější. „Hrají velmi rychlý, ofenzivní fotbal. My jsme od nich dostali tři góly. Určitě budou bojovat o přední příčky i na jaře. Netvrdím, že získají titul, ale na pohárovou Evropu rozhodně mají,“ charakterizoval německý fotbalový zázrak kapitán Hamburku David Jarolím.

Reklama

Související témata: