Hlavní obsah

Legendární fotbalista Müller bojuje s těžkou nemocí, už nepoznává ani kamarády

Mnichov/Praha

Jeden z nejlepších fotbalistů německé historie Gerhard „Gerd“ Müller trpí stařeckou demencí. Čtyřiasedmdesátiletý legendární střelec Bayernu Mnichov bojuje s vážnou nemocí za pomoci své manželky Uschi v pečovatelském domě v Bavorsku. Podle německých médií už ale nepoznává bývalé spoluhráče, kamarády ani vlastní rodinu.

Foto: Profimedia.cz

Legendární německý fotbalista Gerhard Müller (vpravo) v dobách své největší slávy. Archivní foto

Článek

Bývalý kanonýr Bayernu Mnichov a německé reprezentace je jednou z největších hvězd světového fotbalu. Na kontě má několik rekordů i mezinárodních titulů. Müllerova zářná fotbalová cesta měla ale bohužel i svou stinnou stránku. Propadl totiž alkoholu nedlouho poté, co v roce 1982 ukončil kariéru. Nyní čtyřiasedmdesátiletý rekordman, přezdívaný „Der Bomber", bojuje s těžkou mozkovou chorobou.

Podle německého deníku Bild ho nedávno v pečovatelském domě navštívil jeho přítel Franz Beckenbauer, Müller ale svého bývalého spoluhráče nepoznal. Někdejší útočník je odkázán na péči sestřiček a své manželky Uschi. I kvůli tomu se Müller na veřejnosti už delší dobu neukazuje a média mu díky gentlemanské dohodě dopřávají klid a odpočinek.

Müller měl problémy s pitím už na sklonku kariéry, kdy hrál na Floridě za tým Fort Lauderdale Strikers. Se svou omezenou angličtinou se v zámoří cítil zcela izolován od okolního světa a samotu řešil únikem ke skleničce. Po návratu do rodné vlasti už démoni alkoholu vyhráli na plné čáře.

Legendární fotbalista se sice ze závislosti na alkoholu i díky naléhání bývalých spoluhráčů z Bayernu léčil, následně dostal dokonce možnost trénovat rezervu mnichovského giganta. Jenže přibližně před deseti lety přišly další problémy. Projevily se totiž důsledky nastupujícího degenerativního onemocnění.

O tom vypovídá například událost z roku 2011, kdy byl s „béčkem" Bayernu na soustředění v Itálii. Müller na 15 hodin náhle zmizel a musela ho najít až policie. Někdejší trenér si poté vůbec nedokázal vzpomenout na to, kde byl a co dělal.

Když se stav legendy nadále zhoršoval, musel se přestěhovat do domu s nepřetržitou pečovatelskou službou. Ve zdravotnickém zařízení v městečku Wolfratshausen nedaleko Mnichova žije už pět let. A ze svého života fotbalové hvězdy si toho prý už moc nepamatuje. Podle Bildu se rodák z Nördlingenu sám nedokáže ani najíst.

„Je pryč. Už tady s námi vůbec není a je těžké se na to dívat," nechal se slyšet v nedávném rozhovoru jeho bývalý spoluhráč Franz Roth. „Je těžké vidět tak výjimečného člověka v tak špatném stavu, přitom existuje tolik společných vzpomínek," smutní jeho kamarád, který s Müllerem sdílel kabinu dlouhých 12 let.

Müller je jednou z nejvýraznějších postav světového fotbalu minulého století. Jeho statistiky hovoří za vše. V dresu NSR se stal v roce 1972 mistrem Evropy a o dva roky později pomohl západnímu Německu k titulu mistrů světa. S Bayernem vyhrál třikrát za sebou Pohár mistrů evropských zemí (1973/74, 1974/75, 1975/76) i Pohár vítězů pohárů (1966/67). Je držitelem prestižního ocenění Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy (1970). Během působení v Bayernu a německé reprezentaci dokázal nastřílet 633 gólů (565+68) a dalších 91 branek statistici evidují z počátku kariéry v Nödlingenu a jejího sklonku v zámoří v týmu Fort Lauderdale Strikers.

Reklama

Související témata: