Hlavní obsah

V Mohuči si Pospěch stále nemůže zvyknout, přestupu ale nelituje

BERLÍN

Nepříliš velká spokojenost s dosavadními výsledky mužstva i s vlastními výkony zatím panuje u obránce fotbalové reprezentace Zdeňka Pospěcha, který v létě posílil bundesligovou Mohuč. Kvůli fotbalovému trápení si také v Německu pomaleji zvyká. Svého přestupu z týmu dánského mistra FC Kodaň ale nelituje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pospěch.

Článek

Mohuč v loňské sezóně patřila k nejpříjemnějším překvapením bundesligy. S kádrem bez velkých hvězd jednu dobu soutěž dokonce vedla a nakonec obsadila páté místo, díky němuž si zahrála kvalifikaci Evropské ligy. V ní však klub z Porýní vypadl s rumunským Medias a v bundesligové tabulce se zatím pohybuje těsně nad sestupovým pásmem.

Výsledková mizérie

"Není to dobré. Ze začátku to vypadalo dobře, vyhráli jsme první dva zápasy, ale pak se nám to nějak seklo a prohráváme utkání, kdy jsme lepší, máme šance, ale nedokážeme rozhodnout," zoufá si Pospěch nad výsledkovou mizérií svého týmu, který je aktuálně na 15. místě soutěže.

Jedním z důvodů je podle něj odchod loňských ofenzivních opor Mohuče v čele s německými reprezentanty Lewisem Holtbym a André Schürrlem, jejichž střeleckou potenci se nedaří nahradit. "Náš největší problém je teď v tom, že musíme proměňovat šance, a občas nám to skřípe i v defenzivě. Dostáváme hloupé góly," nezastírá bývalá opora obrany Ostravy či pražské Sparty slabiny ani v zadních řadách Mohuče.

Výhrady má i k sobě

Výhrady má Pospěch i k vlastním výkonům, i když se hned po příchodu stabilně zařadil do základní sestavy na svůj oblíbený pravý kraj defenzivy. "Ještě úplně nejsem ve své kůži. Není to ono, jak bych si představoval. Může to být lepší," tvrdí hráč, které má na svém kontě 29 zápasů za národní mužstvo a dva reprezentační góly.

Příčiny svého pomalejšího rozjezdu vidí ve zranění hrudní kosti, které mu zkomplikovalo začátek sezóny. "To zranění mě hodně přibrzdilo. Nemohl jsem prakticky nic dělat, takže teď se dostávám znovu pomaličku do tempa," vysvětlil fotbalista, který se Mohuči upsal na dva roky.

Předtím tři a půl roku strávil v Dánsku a nyní si zvyká hlavně na větší nasazení při zápasech bundesligy. "Tempo hry je větší a na vyšší úrovni. I hráči jsou kvalitativně na mnohem vyšší úrovni," uvedl.

V Německu je zatím bez rodiny

V novém působišti se prý zabydluje pomalu. "Člověk si samozřejmě musí zvyknout, ale když se nedaří, tak se zvyká hůř," řekl Pospěch, který zatím většinu času strávil v Německu sám, protože dcera začala v Česku chodit do školy.

Školní návyky v současnosti oprašuje i on, aby si oživil znalosti němčiny. "Trošku rozumím, protože jsem se to učil ve škole, ale hodně jsem toho zapomněl, takže teď se začínám zase učit," uvedl.

Navzdory nepříliš povedenému vstupu do sezóny změny dresu nelituje. "To se nesmí litovat. Člověk se jednou rozhodne a musí jít tou cestou, kterou se rozhodl," prohlásil po sobotní remíze 0:0 v zápase na hřišti Herthy Berlín, v kterém nastoupil proti krajanovi Romanu Hubníkovi.

Reklama

Související témata: