Hlavní obsah

Šéf německého svazu po Euru skončí, funkce jej vyčerpává

BERLÍN

Německý fotbal bude po mistrovství Evropy v roce 2012 hledat nového šéfa. Současný prezident fotbalového svazu DFB Theo Zwanziger oznámil s předstihem na říjen svoji rezignaci, ačkoliv jeho funkční období vyprší až v roce 2013. Šestašedesátiletý právník to vysvětlil vyčerpáním z řídící funkce.

Článek

"To rozhodnutí jsem dlouho připravoval," uvedl Zwanziger na svazovém webu. Prozradil také, že má vyhlédnutou vhodnou osobnost na své místo. "Už několik měsíců s ní kvůli tomu diskutuji. Jméno nechci říct, stejně mohu maximálně někoho navrhnout a zodpovědnost ponesou prezidium a představenstvo," dodal.

Zwanziger označil za vyčerpávající zejména souběh prezidentské funkce v DFB a působení ve výkonném výboru FIFA. Světová federace čelila v poslední době nejedné krizi, například ve spojitosti s volbou prezidenta nebo přidělení světového šampionátu pro rok 2022 Kataru.

Obě funkce najednou prý v této době vykonávat nelze. "Stojí to hodně sil. Všechno negativní, co se řekne a napíše o světové federaci, škodí automaticky také DFB. Tomu chci zabránit," vysvětlil Zwanziger.

V čele svazu je od roku 2004, do září 2006 ještě šéfoval německému fotbalu společně s Gerhardem Mayerem-Vorfelderem, než se stal jediným prezidentem. Funkce ve výkonných výborech FIFA (do roku 2015) a UEFA (2013) si chce ponechat.

Reklama

Související témata: