Hlavní obsah

Gebre Selassie se chystá na existenční zápas. Je to nepříjemné, ale ne beznadějné, burcuje loučící se obránce

Poslední, v pořadí 271. bundesligový zápas jeho kariéry bude možná tím vůbec nejdůležitějším. Této situaci se český obránce Theodor Gebre Selassie v samotném závěru svého devítiletého působení v Brémách chtěl vyhnout stůj co stůj. Werder musí v závěrečném kole německé ligy za každou cenu porazit Mönchengladbach, aby odvrátil hrozící pád do druhé ligy.

Foto: Carmen Jaspersen, ČTK/AP

Theodor Gebre Selassie ví, že Brémy čeká zápas o všechno

Článek

„Je to nepříjemné. V takové situaci jsem si končit nepřál. Ale je to zkrátka takhle, některé věci si člověk nevybere... Na druhou stranu nejde o beznadějnou situaci," řekl bývalý český reprezentant, který po této sezoně zamíří téměř jistě domů do Liberce.

S bundesligou by se však legenda Brém nerada loučila sestupem. Klub od řeky Vesery i s českým gólmanem Jiřím Pavlenkou už devět ligových zápasů v řadě nevyhrál a po minulé prohře v Augsburgu se propadl až na barážovou pozici. Na předposlední, aktuálně sestupující Kolín nyní drží jednobodový náskok. Ten však hraje doma s nejhorším a již jistě padajícím Schalke...

„Do této situace jsme se dostat nechtěli. Ještě před devíti koly jsme měli jedenáctibodový náskok, což byl solidní polštář. Stačilo vyhrát alespoň jediný zápas a byli bychom v relativním klidu. Bohužel se nám devět kol zvítězit nepodařilo, ostatní týmy dokázaly bodovat a pak ani takový polštář nestačí, respektive stačí na to, kde jsme nyní," pověděl momentálně nejzkušenější hráč tradičního bundesligového týmu.

Trenér těsně před koncem ročníku skončil

I proto Brémy sáhly v neděli k netradičnímu kroku. Po poslední prohře 0:2 v klíčovém duelu v Augsburgu odvolali trenéra Floriana Kohfeldta, jehož na možná jediný duel nahradila klubová legenda Thomas Schaaf.

„Nějaký nový impulz to znamená. Spousta hráčů, kteří dosud třeba tolik nehráli, cítí, že mají opět šanci. Změna trenéra vždy přinese nový náboj. Jsou to věci, které se špatně vysvětlují, ale najednou cítíte větší energii," poznamenal Gebre Selassie.

Foto: Cathrin Mueller, Reuters

Theodor Gebre Selassie očekává těžký boj

Podobné nervy v boji o záchranu již zažil před rokem. „Určitá paralela tam může být. Před rokem jsme však tahali ještě za kratší konec. Letos máme finální výchozí pozici před posledním zápasem objektivně lepší než minulý rok. Tehdy jsme museli stejně jako teď vyhrát, ale ještě doufat, že Düsseldorf prohraje s Unionem Berlín, jemuž už v uvozovkách o nic nešlo," porovnal Gebre Selassie. Tým ze Severního Porýní-Vestfálska nakonec v německé metropoli padl a Brémy díky triumfu 6:1 nad Kolínem poskočily do baráže. „Byli jsme mrtví, ale stal se malý zázrak," přiznal vloni v červenci. Brémy se nakonec mezi elitou udržely v play off na úkor Heidenheimu.

„Teď to máme ve vlastních rukách, což už si však říkáme x kol. Když však vyhrajeme, minimálně zůstaneme na barážové příčce a uvidíme, jaké budou další výsledky. Ve hře jsou všechny možnosti," zmínil Gebre Selassie i variantu přímé záchrany, kterou by přinesl triumf nad Mönchengladbachem a zároveň klopýtnutí Bielefeldu na hřišti Stuttgartu.

Brémy poprvé a naposledy sestoupily z nejvyšší německé soutěže v roce 1980.

Reklama

Související témata: