Hlavní obsah

Guardiolův trumf? Červený pulovr. Jiní trenéři brali na lavičku svěcenou vodu, Vrba i soby

Jeho Bayern válcuje vše, co mu stojí v cestě. Kouč Pep Guardiola bude s týmem v příštím kole bundesligy atakovat další rekord. Když zvítězí i ve Wolfsburgu, bude to už 16. výhra v řadě v nejvyšší německé soutěži. Mnichovští by tak překonali vlastní maximum z roku 2005. Tajemství úspěchu Bayernu je samozřejmě v nahromaděné gigantické fotbalové síle. Nebo, že by hrálo roli i něco jiného?

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Trenér Bayernu Pep Guardiola v červeném puloveru při zápase se Schalke.

Článek

K fotbalu patří pověrčivost hráčů i trenérů. Nemění rituály. Někdy ani oblečení. Snad i proto jinak než v červeném pulovru kouč Bayernu k vidění v tomto kalendářním roce při zápasech bundesligy nebyl. Ale není to až takový div. Červená je barva Bayernu.

„Je to stylový šéf," hodnotí Guardiolův ohoz německé časopisy pro ženy. Nikoho neuráží, že je oblečen vlastně pořád skoro stejně. Červená - obecně vzato  - je barva vyjadřující i lásku, vášeň a agresi. To poslední hráčům Bayernu rozhodně nechybí. Naposledy se o tom přesvědčilo Schalke, prohrálo 1:5.

Kdyby si ale snad někdo chtěl dělat iluze, že by případná změna mohla něco změnit, je asi mimo.

Jednak je vše stejně o hráčích, jednak vítězství asi přijdou, i kdyby kouč Bayernu přišel na lavičku třeba v plavkách. To asi nehrozí, ale když ve čtvrtfinále domácího poháru v Hamburku vzal šedý svetr, vyhrál jeho celek 5:0 a na Arsenalu v Lize mistrů s černým pulovrem pod sakem 2:0.

Lattek uspěl s modrým svetrem

Na jinou než „agresivní" barvu sázeli v minulosti někteří další trenéři v Německu. A byli také spokojeni.

Jako třeba legendární Udo Lattek. V roce 1987 měl v úspěšné kolínské éře coby sportovní ředitel patnáct kol na sobě modrý svetr. Stál 89 tehdejších marek. Posléze byl - asi už poněkud vytahaný - vydražen za 36 000 marek v charitativní akci ve prospěch boje s dětskou rakovinou.

Jogi Löw, kouč národního týmu, při MS 2010 - to je ještě v živé paměti - vsadil na modrý kašmírový svetr. Nedal bez něj ani ránu. A tým vyválčil ceněné třetí místo.

Nelze zapomenout na pověstný svetr Pavla Vrby v Plzni. Svůj talisman ozdobený soby ztratil při sázce s Pavlem Horváthem.

A ještě jednou Kolín, tentokrát košile a kravata. Tentokrát jde o postup z druhé bundesligy do první v roce 2000. Kouč Ewald Lienen tehdy nenosil jinou než světle modrou košili a tmavě modrou kravatu. Natolik zaujal, že toho roku to byl nejčastěji viděný kostým na tradičním kolínském karnevalu. Výtěžek z dražby ovšem nižší. 5666 marek. Úspěch ale i tak zaručen. U Guardioly to platí taktéž.

Do jiné dimenze přípravu na zápas posouval Giovanni Trapattoni. Sázel na eleganci. A nezřídka také kropil hřiště svěcenou vodou. Nosil ji v kapse saka, pravidelně mu ji posílala jeho sestra. Není známo, že by v tomto směru měl následovníka.

Reklama

Související témata: