Hlavní obsah

Dvě miliardy chtějí za afrického krále právem, přiznal Brabec po zkušenosti s Aubameyangem

Essen

Těžký úkol. V přípravě s Dortmundem (1:3) měl mladý sparťanský obránce Jakub Brabec proti sobě domácího kanonýra Pierra-Emericka Aubameyanga. Samo sebou že ho neuhlídal, neboť legionář z Gabonu dal Pražanům dva góly, nastřelil břevno a prodral se i do několika dalších velkých šancí. „I tak bylo zážitkem si proti němu zahrát,“ přiznával po úterní přípravě v Essenu Brabec, že i tahle zkušenost se mu do budoucna moc hodí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Praha Jakub Brabec během přípravného utkání proti Borussii Dortmund.

Článek
Fotogalerie

Měl jste proti sobě hlavní útočné eso Dortmundu a nejlepšího fotbalistu Afriky Aubameyanga. Jak se takový snajpr brání?

Hodně těžce. Ostatně, dal nám dva góly a měl i další šance, takže potvrdil fotbalovou kvalitu, kterou v sobě má. Dvě miliardy korun, o nichž jsem v souvislosti s ním četl, za něho Dortmund požaduje asi oprávněně...

Zážitkem muselo být zahrát si proti celému mužstvu Dortmundu...

Zážitkem, kvalitním testem i poučením zároveň. Poznali jsme, v čem spočívají naše nedostatky, na jejichž odstranění musíme pracovat, zároveň jsme si ověřili, že naši hru musíme postavit na tom, co se nám daří.

Na podzim jste se utkali v Evropské lize s dalším bundesligovým celkem Schalke, s nímž jste pokaždé uhráli remízu. Dají se tato dvě mužstva srovnat?

Spousta věcí je v jejich hře podobná a srovnatelná. Třeba přechod do útoku a velká rychlost vpředu. Dortmund je ale podle mého kvalitativně ještě výš než Schalke.

Přesto skončil na podzim v základní skupině Evropské ligy až druhý za ruským Krasnodarem, s nímž se utkáte teď na jaře ve vyřazovací části.

Ověřili jsme si, jaká asi může být kvalita Krasnodaru, když ve skupině skončil před Dortmundem. I proto šlo o cennou zkušenost, na níž nemění ani to, že Borussia už ladí formu na sobotní start bundesligy, zatímco my končíme čtrnáctidenní blok kondiční přípravy. Teď přijde na řadu příprava herní na soustředění ve Španělsku, kam v neděli odlétáme. I během ní si na videu určitě rozebereme zápas s Dortmundem, abychom si znovu ukázali, jak jedno z předních evropských mužstev hraje.

Během přípravy ve Španělsku si budete dál zvykat na nové spoluhráče Šurala a Zahustela. Jak probíhá jejich adaptace do letenského týmu?

Problém s přivykáním není, neboť z reprezentace se s řadou spoluhráčů znají. Do mužstva zapadli, své fotbalové kvality potvrzují, takže doufám, že se jim bude ve Spartě dařit.

Vy budete mít v obraně po svém boku Zahustela, který by měl stylem hry nahradit Kadeřábka, jenž v létě z Letné odešel. Dají se tito dva hráči skutečně srovnávat?

Podobní si jsou běhavostí a velkým fyzickým fondem, který v sobě mají. Ondra jezdí po lajně také hodně dopředu, zvládá osobní souboje, i na naši taktiku si během herní přípravy ve Španělsku určitě zvykne, takže Pavla Kadeřábka může skutečně ve Spartě napodobit.

Reklama

Související témata: