Hlavní obsah

Guardiola ví, že i kdyby vyhrál s Bayernem Ligu mistrů, zůstane pořád tím třetím

Mnichov/Praha

Není to pro něho nová situace, proto kouč mnichovského Bayernu Pep Guardiola nemá sebemenší obavy, že by neustál tlak, s nímž se bude muset během druhé poloviny sezóny vyrovnávat. „V Barceloně jsem na tom byl podobně, takže z tehdejších zkušeností budu samo sebou čerpat,“ připomínal, že i na předchozí štaci ve Španělsku oznámil s předstihem, že končí. Přesto získal s Barcelonou ligový primát a vyhrál s ní i Ligu mistrů. S Bayernem, odkud v létě po třech sezónách odejde do Anglie, chce dokázat totéž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Bayernu Josep Guardiola.

Článek

Dva tituly už s Bayernem získal, ke třetímu má nakročeno, neboť před pátečním vykročením do jarní části bundesligy má jeho tým na druhý Dortmund k dobru osm bodů. Pro mnichovský velkoklub by to byl už čtvrtý primát v řadě a Pep Guardiola pochopitelně touží, aby k němu své mužstvo dovedl.

„A to přesto, že momentálně nevím, jak na tom jsme. A ani úvodní utkání v Hamburku mi to neřekne. Budu potřebovat dvě až tři utkání, abych věděl víc," netají španělský kouč, že momentální forma týmu je pro něho velkou neznámou. Zvláště, když poslední přípravné střetnutí jeho svěřenci nezvládli a s Karlsruhe 1:2 prohráli.

„V přípravě jsme pracovali hlavně na tom, abychom byli schopni dostat soupeře pod tlak a na tom, abychom byli schopni řešit různé situace, jež zápas přináší. Proti takovému Ingolstadtu musíme hrát logicky jinak, než třeba proti Frankfurtu," ví Guardiola, že navzdory náskoku osmi bodů nebude cesta za obhajobou titulu snadná. Každý protivník bude do střetnutí s Bayernem náramně motivovaný, všem protivníkům půjde o to, aby s mnichovským velkoklubem uhráli co nejlepší výsledek.

„To je realita, s níž musíme počítat. Samozřejmě že bych byl raději, kdyby ve všech utkáních hrála na výhru obě mužstva a hrál se útočný fotbal nahoru dolu, ale každý trenér má k dispozici jiný hráčský kádr, z něhož musí vycházet a s nímž pracuje."

Až třetí za Heynckesem a Hitzfeldem?

Zisk mistrovského titulu je i tak pro Guardiolu samozřejmostí, úspěch v Německém poháru a triumf v Lize mistrů, v níž narazí nejprve v osmifinále na Juventus Turín, velkou touhou. Vždyť jedině třemi primáty získanými v jedné sezóně by se vyrovnal svému předchůdci v Bayernu Juppu Heynckesovi.

„I kdybychom ale takového úspěchu dosáhli, vím, že zůstanu v klubové historii Bayernu až tím třetím. Po Heynckesovi a také po Ottmaru Hitzfeldovi," připomněl Guardiola rok 2001, kdy mnichovský celek vyhrál bundesligu i Ligu mistrů. „I proto, že oni dva jsou Němci a pracovali v Mnichově dlouho."

Guardiola vykročí do druhé poloviny sezóny s tím, že půjde o poslední měsíce v Mnichově. Začátkem ledna oznámil, že v Bayernu v létě končí, neboť Premier League pro něho představuje výzvu, kterou musel vyslyšet. Obavy ze zvýšeného tlaku, s nímž se bude muset na jaře vyrovnávat, však nepociťuje.

„Stejnou situaci jsem zažíval na konci angažmá v Barceloně, a proto mám zkušenost, z níž mohu čerpat," zůstává v tomto směru nad věcí.

Reklama

Související témata: