Hlavní obsah

Česká kolonie se ztenčila. Na startu bundesligy bude jen pět krajánků

Karel FeltPrávo

Už jen pět českých fotbalistů je na soupiskách týmů německé bundesligy před jejím pátečním startem, což je nejmenší počet za posledních patnáct let. Hodně ostrý start čeká Theodora Gebre Selassieho a Jaroslava Drobného, jejichž Werder Brémy nastoupí v úvodním duelu v Allianz Areně proti posílenému Bayernu Mnichov.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Darida dal v minulé sezóně v dresu Herthy sedm gólů. I letos by měl patřit k oporám berlínského klubu.

Článek

Nový kouč mnichovského velkoklubu Carlo Ancelotti (nahradil Pepa Guardiolu, jenž odešel do Manchesteru City) má za úkol vyhrát nejen nejvyšší německou soutěž, ale konečně i Ligu mistrů. I proto si pořídil dvě drahé akvizice. Reprezentačního stopera Matse Hummelse z Dortmundu a portugalského mistra Evropy Renata Sanchese z Benfiky, považovaného za největší evropský talent mezi středopolaři. Dohromady přišli Bayern na 70 miliónů eur (1,9 mld. korun).

Z Mnichova se do Dortmundu naopak vrací autor vítězného gólu ve finále MS 2014 Mario Götze (za 598 mil. korun), kterého ale fanoušci přivítali transparenty: „Táhni, Jidáši!" Podstatně větší radost jim udělal příchod reprezentačního útočníka Andrého Schürrleho z Wolfsburgu (816 mil. korun). Borussia si mohla dovolit utrácet, za prodané hráče zinkasovala přes tři miliardy korun. Kromě již zmíněného Hummelse zamířil arménský záložník Henrik Mchitarjan do Manchesteru United a německý reprezentant Ilkay Gündogan do Manchesteru City.

Velkou neznámou soutěže je nováček RB Lipsko, jehož majitelem a hlavním sponzorem je Red Bull. Jméno firmy se ale nesmí objevit v názvu, v Německu je to totiž ze zákona nepřípustné. Evokovat ho tak má jen zkratka RB, kterou klub ovšem vykládá jako RasenBallsport, což lze volně přeložit jako „míčový sport na trávě".

Avizované posily ale do Lipska nepřišly. Tou největší měl být Götze a na lavičku Jürgen Klopp. Za čtyři vcelku neznámé hráče klub utratil „jen" 748 miliónů korun. Nejdražší byl střední záložník Naby Keita, který přestoupil ze Salcburku, jenž rovněž patří Red Bullu, za 408 miliónů korun.

Češi v bundeslize:
JAROSLAV DROBNÝbrankářWerder Brémy
THEODOR GEBRE SELASSIEobránceWerder Brémy
PAVEL KADEŘÁBEKobránceHoffenheim
VLADIMÍR DARIDAzáložníkHertha Berlín
JAN MORÁVEKzáložníkAugsburg
Přenosy z BL opět vysílá Eurosport 2. Většinou 5 utkání z jednoho kola

Reklama

Související témata: