Hlavní obsah

Češi jsou zatlačeni ke zdi. Zatím hrají pod své možnosti, myslí si kouč Němců Löw

zp, dosSport.cz

Tři cíle si stanovil kouč německé reprezentace Joachim Löw po evropském šampionátu v loňském roce, na němž se mu nepodařilo přidat k titulu mistrů světa i titulů mistrů Evropy. První už splnil, neboť nové hráče do mužstva přibral, do kádru je zapracoval a konkurenci tím zvýšil. Triumf na prázdninovém Poháru FIFA v Rusku, kam přijel s druhou garniturou a přesto ho vyhrál, byl důkazem. „Teď nám jde o splnění dalšího cíle - dominovat skupině a co nejrychleji se kvalifikovat na mistrovství světa 2018,“ netajil Löw, že se svým týmem přiletěl do Prahy vyhrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace Německa Joachim Löw během tréninku před utkáním s Českou republikou.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Německa, trénink v Edenu před zápasem s ČR

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karel Jarolím na TK před Němci

Ani absence několika hráčů obvyklé sestavy na německých plánech nic nemění.

„Máme další, kteří v Rusku své kvality dostatečně prokázali. Třeba Wernera, který tam zahrál skvěle. A je dobře, že je máme a že se na hráče kmenové sestavy tlačí tři čtyři další. Čím větší konkurence bude v mužstvu panovat, tím větší šanci na obhajobu titulu mistrů světa budeme na konci této sezóny mít. Je to pro dobro německého fotbalu," potvrzoval kouč Löw, že ho z absence Neuera, Boatenga, Reuse, ale i Khediry, Gnabryho a spol. rozhodně hlava nebolí.

„Zvláště, když ve srovnání s celkem z Konfederačního poháru jsou v reprezentaci zpátky někteří hráči z mistrovského celku," připomínal třeba přítomnost Hummelse vracejícího se po delší pauze.

Proti Čechům s ofenzívní silou

Aby si také Löw dělal starosti, když ví, jakým údobím si česká reprezentace prochází. „V kvalifikaci zatím hraje pod své možnosti. Představuje nesporně nejsilnějšího soupeře v naší skupině, ale teď je zatlačena zády ke zdi. Přišla v předchozích utkáních body a další ztráty si už nemůže dovolit, takže bude chtít vyhrát oba nadcházející zápasy," nabídl Löw pohled na Jarolímův výběr, proti němuž vyrukuje v pátek ve 20.45 v pražském Edenu.

Pochopitelně s cílem vyhrát a stvrdit tím dominantní postavení ve skupině, které Němci suverénně vládnou.

„Jsme týmem, který drží míč a soustřeďuje se na ofenzívu, aby se dostával do šancí. A ofenzivní sílu budeme chtít prokázat i proti Čechům. Není tudíž podstatné, zda pošlu do zápasu tři nebo čtyři obránce, nebo jednoho či dva útočníky, protože náš systém je patřičně variabilní a každý hráč zná své úkoly vyplývající z toho, kde je právě míč, " poodhalil něco z nachystané taktiky a jmenoval i některé hráče, z nichž svou jedenáctku sestaví. Ter Stegena, Hummelse, Kroose, Kimicha, Müllera i třeba Wernera.

„Ale zase tak vážně mě neberte. Během pěti dnů budeme hrát dva zápasy, takže je možné, že tři čtyři hráče vyměním," narážel Löw už i na kvalifikaci s Norskem.

Až ji bude mít za sebou, nastane čas, aby splnil i třetí cíl, který si dal.

„Během října zapracovat do sestavy všechny hráče, kteří si o ni svými výkony říkají. Jiné cesty není, protože ni Španělé Francouzi, Angličané tímto směrem jdou."

Reklama

Související témata: