Hlavní obsah

Češi jsou zatlačeni ke zdi. Zatím hrají pod své možnosti, myslí si kouč Němců Löw

Praha

Tři cíle si stanovil kouč německé reprezentace Joachim Löw po evropském šampionátu v loňském roce, na němž se mu nepodařilo přidat k titulu mistrů světa i titulů mistrů Evropy. První už splnil, neboť nové hráče do mužstva přibral, do kádru je zapracoval a konkurenci tím zvýšil. Triumf na prázdninovém Poháru FIFA v Rusku, kam přijel s druhou garniturou a přesto ho vyhrál, byl důkazem. „Teď nám jde o splnění dalšího cíle - dominovat skupině a co nejrychleji se kvalifikovat na mistrovství světa 2018,“ netajil Löw, že se svým týmem přiletěl do Prahy vyhrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace Německa Joachim Löw během tréninku před utkáním s Českou republikou.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotbalisté Německa, trénink v Edenu před zápasem s ČR

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karel Jarolím na TK před Němci

Ani absence několika hráčů obvyklé sestavy na německých plánech nic nemění.

„Máme další, kteří v Rusku své kvality dostatečně prokázali. Třeba Wernera, který tam zahrál skvěle. A je dobře, že je máme a že se na hráče kmenové sestavy tlačí tři čtyři další. Čím větší konkurence bude v mužstvu panovat, tím větší šanci na obhajobu titulu mistrů světa budeme na konci této sezóny mít. Je to pro dobro německého fotbalu," potvrzoval kouč Löw, že ho z absence Neuera, Boatenga, Reuse, ale i Khediry, Gnabryho a spol. rozhodně hlava nebolí.

„Zvláště, když ve srovnání s celkem z Konfederačního poháru jsou v reprezentaci zpátky někteří hráči z mistrovského celku," připomínal třeba přítomnost Hummelse vracejícího se po delší pauze.

Proti Čechům s ofenzívní silou

Aby si také Löw dělal starosti, když ví, jakým údobím si česká reprezentace prochází. „V kvalifikaci zatím hraje pod své možnosti. Představuje nesporně nejsilnějšího soupeře v naší skupině, ale teď je zatlačena zády ke zdi. Přišla v předchozích utkáních body a další ztráty si už nemůže dovolit, takže bude chtít vyhrát oba nadcházející zápasy," nabídl Löw pohled na Jarolímův výběr, proti němuž vyrukuje v pátek ve 20.45 v pražském Edenu.

Pochopitelně s cílem vyhrát a stvrdit tím dominantní postavení ve skupině, které Němci suverénně vládnou.

„Jsme týmem, který drží míč a soustřeďuje se na ofenzívu, aby se dostával do šancí. A ofenzivní sílu budeme chtít prokázat i proti Čechům. Není tudíž podstatné, zda pošlu do zápasu tři nebo čtyři obránce, nebo jednoho či dva útočníky, protože náš systém je patřičně variabilní a každý hráč zná své úkoly vyplývající z toho, kde je právě míč, " poodhalil něco z nachystané taktiky a jmenoval i některé hráče, z nichž svou jedenáctku sestaví. Ter Stegena, Hummelse, Kroose, Kimicha, Müllera i třeba Wernera.

„Ale zase tak vážně mě neberte. Během pěti dnů budeme hrát dva zápasy, takže je možné, že tři čtyři hráče vyměním," narážel Löw už i na kvalifikaci s Norskem.

Až ji bude mít za sebou, nastane čas, aby splnil i třetí cíl, který si dal.

„Během října zapracovat do sestavy všechny hráče, kteří si o ni svými výkony říkají. Jiné cesty není, protože ni Španělé Francouzi, Angličané tímto směrem jdou."

Reklama

Související témata: