Hlavní obsah

Chybí mi góly i pohárová Evropa, říká Darida. Proč volal do Plzně Vrbovi?

Praha

Pilíř základní sestavy, pak kvůli zranění kolene tribuna a nezvyklá role náhradníka a elitní jedenáctka na závěr. Hodně divokou sezónu prožil Vladimír Darida v dresu Herty Berlín. Nepříjemnou novinkou pak pro sedmadvacetiletého borce byla i nula na kontě vstřelených gólů, což se rodákovi z Plzně stalo poprvé od vstupu mezi elitu.

Vladimír Darida strávil dovolenou na kole, aby byl připravený na reprezentační dvojzápasVideo: Sport.cz

 
Článek

„Na podzim jsem měl zraněné koleno. A když jsem se na jaře vracel, hodně složitě jsem se pral s pozicí náhradníka. Šlo o novou situaci, na níž jsem nebyl zvyklý. Vážně hodně nepříjemné," vrací se Darida do lednových týdnů. Trenér Dárdai tehdy přes média českému záložníkovi vzkázal, že musí přidat plyn. Přitom Darida patří dlouhodobě k mužům, kteří mají nejvíce naběhaných kilometrů v zápasech.

Českému reprezentantovi se však podařilo rychle trenéra přesvědčit, že nepatří mezi náhradníky. A ve zbývajících zápasech už středopolař nebyl v základní sestavě jen dvakrát kvůli zranění. „Když se ohlédnu za celou sezónou a přihlédnu k operaci, chyběly mi jen góly. Spousta lidí hodnotí výkony podle statistik. A já má v kolonce nulu," posteskl si Darida.

Od sezóny 2011/12, kdy začal pravidelně hrát nejvyšší soutěž v Plzni se mu nic podobného nestalo. „Šancí jsem měl přitom dostatek. Kolikrát jsem si říkal, když letěl balón, že budu ve výborné pozici pro zakončení. Jenže pak míč někdo na poslední chvíli tečoval, nebo nepatrně změnil směr a nebylo z toho nic," lamentuje Darida. „I trenér mi říkal, že má být v koncovce větší sobec a raději někdy vystřelit, než abych pořád přihrával," vypravuje s úsměvem český reprezentant.

Úkol splněn

Plán klubového vedení zněl skončit do desátého místa, což Hertha naplnila do puntíku. „Hlavní bylo nemít problémy se záchranou, ale mě trošku mrzí, že nebudeme hrát evropské poháry. Snad v příští sezóně," doufá Darida.

Konfrontace v Lize mistrů či Evropské lize mu budou chybět. „Pozornost fanoušků je větší, hraje se proti jiným klubům. Máme kvalitu, abychom Evropu příští rok vybojovali. Jako výborný příklad nám může sloužit Hoffenheim s Pavlem Kadeřábkem, který prošel do Ligy mistrů. I bez obrovských sum na přestupy lze soutěž vybojovat," míní Darida.

Nejprestižnější evropskou soutěž dosud zažil jen v dresu Plzně. V říjnu 2011 na hřišti Barcelony, o dva měsíce později pak při domácí konfrontaci s AC Milán. Právě jeho bývalý zaměstnavatel si místenku mezi klubovou smetánkou zajistil ziskem českého titulu. A když Darida volal jednomu z borců Viktorie s gratulací, omylem vytočil číslo trenéra Pavla Vrby. „Z legrace mi říkal, jestli chci kvůli Lize mistrů zpátky do Plzně," směje se Darida.

„Absenci v soutěži mi kompenzuje fakt, že dvakrát za sezónu nastupuji proti Bayernu, Dortmundu, Leverkusenu či Schalke," připomíná Darida obrovskou kvalitu bundesligy, kde hájí barvy Herty, s níž má kontrakt ještě na další tři sezóny.

Reklama

Související témata: