Hlavní obsah

Favoritem derby je Slavia, má důvěru většiny sázkařů

Praha

Největší fotbalový zápas české klubové scény, derby Sparta – Slavia, se odehraje v neděli na Letné. Sázkaři rozhodli, že favoritem jsou hostující sešívaní. Přitom bookmakeři Tipsportu určili původní kurzy ve prospěch Sparty, aktuálně však už i oni favorizují lídra tabulky. Rozdíl mezi oběma kluby je sice 7 bodů, Sparta chybí v pohárové Evropě, ale derby je specifický zápas, který se na čísla moc neohlíží. Navíc Sparta má více klidu na ligu, kde bere stejně jako Slavia jediné - titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Guélor Kanga ze Sparty a Miroslav Stoch ze Slavie v jarním derby na Letné (3:3).

Článek

Kurzy jsou v pohybu. Nejprve bookmakeři favorizovali Spartu, teď Slavii.

„Ve prospěch Sparty v našich očích hrálo především domácí prostředí. V roce 2018 v soutěžním zápase doma neprohrála," vysvětluje Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Jenže sázkaři vidí derby jinak. Vyjádřeno v procentech jsou sázky u jeho kanceláře na výhru Sparty - remízu - výhru Slavie v poměru: 19 % - 12 % - 69 %. „Na tuhle situaci jsme museli reagovat a kurzy upravit. Z počátečních 2,7:1 na výhru Sparty kurz vystoupal na 2,96:1, výhru Slavie jste mohli vsadit za 2,8:1, nyní šel kurz dolů na 2,54:1," vypočítává Urbanec. Poslední derby na Letné skončilo parádní přestřelkou 3:3, na remízu je kurz 3,19:1.

Výjimečnost derby podtrhuje také kurzová nabídka. „Připravili jsme před derby vůbec nejširší nabídku sázek (několik stovek sázkových příležitostí), co jsme kdy na fotbal vypsali, včetně novinek jako např.: hráč dostane žlutou kartu, hráč dá gól a dostane žlutou kartu, hráč vstřelí gól hlavou, v zápase padne gól hlavou, sázky na počty faulů, sázky na použití videa, gól v nastaveném čase," dodává Urbanec.

Bookmakeři si ve vypsaných sázkách všímají téměř všeho, co se v zápase může stát. Odvolá rozhodčí po shlédnutí videa penaltu? Kurz 9:1. Frýdek dostane žlutou kartu - kurz 2,5:1. Tetteh dá gól hlavou - kurz 5:1. Souček dá gól a zároveň obdrží žlutou kartu v zápase - kurz 27:1.

Vždycky se něco semele

U konkurenční Fortuny je situace podobná. Zatímco bookmakeři sešívané favorizují lehce s kurzem 2,64:1, sázkaři jsou o jejich vítězství přesvědčeni jednoznačněji, na výhru Slavie směřuje asi 65 % vkladů. Remízu v kurzu 3,2:1 volí na tiket 10 % a vítezství Sparty v kurzu 2,9:1 preferuje zbývajících 25 %. Sází se i na zásah videorozhodčího, nařízená penalta je v kurzu 4,2:1.

„Startovací kursy tentokrát ctily doslova, že derby nemá favorita, výhru Sparty i Slavie jsme vykopávali shodně na 2,8:1. Sázkaři ale poměrně jednoznačně preferují hosty, což se v korekcích muselo odrazit. Fanoušci sešívaných by se sázkou neměli váhat, kurz půjde ještě níž, naopak sparťané mohou počkat, nejlepší zhodnocení dostanou až těsně před zápasem. Tak jako tak, derby je vždycky na vodě, jistotou ale je, že se v něm bude jiskřit. Proto mi přijde zajímavá i sázka na žluté karty, takový Kanga nebo na druhé straně Bořil se bez napomenutí neobejdou," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

V posledním dech beroucím derby, které nakonec skončilo 3:3, bylo uděleno 9 žlutých karet a velmi vypjaté bylo i letošní představení Sparty v Plzni, kde padlo deset žlutých a jedna červená. Právě agresivitou a totálním nasazením budou domácí „komplikovat" hostům herní kvalitu. Podle bookmakerů bude ze Sparty potrestán zmíněný Kanga (2:1), Šural (2,5:1) a Frýdek (2,3:1), ze slávistů pak žlutou uvidí Ngadeu nebo Bořil (oba 2,3:1).

„Na derby řada sázkařů zkouší i vysoké kurzy, protože v těchto zápasech se vždycky něco semele. Osobně bych zkusil červenou pro Costu v kurzu 18:1. Na odvolanou penaltu nebo neuznání branky po shlédnutí videa je kurz 7:1," doplňuje Hanák.

Reklama

Související témata: