Hlavní obsah

Slavia na tahu, Baroš v ráži nebo král smolařů. Liga je na obrátce

Praha

Obrátka základní části ano, polovina soutěže ještě ne. Fotbalová liga má odehráno 15 kol, což byl až do loňska poločas ročníku. Vzhledem k zavedení nadstavbové části čekají na mužstva i diváky ještě další čtyři podzimní kola. Důvodů k bilancování je však víc než dost, jak ukazuje deset největších událostí dosavadní sezony, které jsme vybrali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie slaví jeden z podzimních gólů.

Článek

Nový model startuje, jedno místo v EP uniká - Všichni si zvykají na nový herní model. Liga se po 30. kole rozdělí na tři skupiny a bude pokračovat nadstavbou. Česku však zároveň reálně hrozí ztráta jednoho místa v pohárové Evropě, kde má momentálně pět místenek. Plzeň, Slavii a Jablonec čeká velká fuška, aby udržením pěti míst v pohárech podpořily smysluplnost nového modelu domácí soutěže.

Největší tah na bránu (a titul) má Slavia - Mají nejtěžší program a největší marodku, v lize však sešívaní dali nejvíc gólů, nejméně jich inkasovali a vedou tabulku o dva body před Plzní a o sedm před Spartou. Slavia zkrátka během podzimu prokazuje největší tah na bránu, proto je také největším favoritem na zisk mistrovského titulu.

Plzeň ztratila Krmenčíka, drží ji výhry 1:0 - Místo životního přestupu kanonýr Krmenčík zůstal v Plzni, aby si zahrál Ligu mistrů. Teď se vážně zranil a Viktorii vznikl velký problém. Herně už zdaleka nepřesvědčuje tak jako dřív. Body nejčastěji sbírá za nejtěsnější výhru 1:0, kterou si připsala již osmkrát!

Sparta chvíli první, venku je ale krotká- Po více než dvou letech se Sparta zase ohřála na první příčce. Jen na chvíli, série tří porážek ve venkovních zápasech za sebou jí rychle vzala iluzi, že už má znovu velký tým. Na hřištích soupeřů je až příliš krotký a celkově křehký, bitvu o titul však ještě nevzdává.

Baroš si vykoledoval citelný trest - Po ligových trávnících aktuálně neběhá větší legenda, než jakou je kapitán Baníku. O to větší poprask nastal, když si právě internacionál Baroš v duelu se Slavií vysloužil za surovou hru červenou kartu a následně se rozběsnil vůči rozhodčím. Dostal stop na pět zápasů a pokutu, hrozil mu zákaz startu až na devět měsíců...

Na video se v průměru čeká 129 sekund - Polemiky se vedou neustále, nicméně nasazování videorozhodčích si razí cestu, z níž nelze ustoupit. Statistiky odpovídají celosvětovému průměru. Potvrzení verdiktu sudího na hřišti trvá v přenosovém voze okolo 17 sekund, pokud je hra přerušena a video se zkoumá, čeká se v průměru 129 sekund.

Velké návštěvy nejsou výjimkou- Během úvodních 15 kol se na stadionech hned ve 23 případech sešla návštěva nad 10 000 diváků. Vyšší počet desetitisícových návštěv liga v polovině soutěže zažila naposledy před 39 lety v sezoně 1979/80 (tehdy 26).

Liga je pro dědky i teenagery - Věková hranice se znovu posunula. Opavský matador Zavadil se ve věku 40 let a 5 měsíců stal nejstarším hráčem, který kdy v lize skóroval, 39letý příbramský Skácel byl zase nejstarším exekutorem penalty. Naopak elév Hložek je ve věku 16 let a 3 měsíců nejmladším hráčem Sparty v ligové historii.

Novomanžel sahá po koruně krále střelců - Když začínal v Liberci, přišel s tak bídnou kondicí, že v přípravě dobíhal poslední s brankáři. Mladoboleslavský průšvihář Komličenko ale ušel kus cesty, po svatbě se uklidnil a s 12 zásahy senzačně vévodí tabulce střelců.

Tři góly za měsíc, ale do vlastní branky - Soutěž se teprve rozjížděla, ligový debutant z Dukly ovšem zažil černý srpen. Obránce Chlumecký v rozpětí pár týdnů třikrát zamířil do vlastní sítě. Tři vlastence stihl za pět úvodních kol, čtvrtého navíc v generálce na ligu. Rekord za celou sezonu jsou právě tři vlastní góly.

Reklama

Související témata: