Hlavní obsah

Když byla Sparta ještě Železná a měla Šéfa... Dnes nemá jedno velké srdce

Praha

Současnost je po dalším ligovém výbuchu na Slovácku neradostná. Není proto divu, že Letenští se teď při příležitosti 125. výročí od založení fotbalového klubu hodně obracejí do slavné minulosti. V přiloženém videu si můžete přehrát vzpomínky klubových legend, které pokřtily další edici knihy Železná Sparta od Vítězslava Houšky a Zdeňka Pavlise, redaktora Sport.cz a Práva. A spolu s ní také knihu Šéf od Stanislava Sigmunda, která vypráví o Sparťanovi století Andreji Kvašňákovi.

Křest Železné SpartyVideo: Sport.cz

 
Článek

Již druhou sezonu obchází Letnou zmar a beznaděj. Slavné vzpomínky však zůstávají. Na mistrovské tituly, tažení pohárovou Evropou, velké zápasy s Realem Madrid, Juventusem či Barcelonou...

Čtenáři si je mohou připomenout v nejnovější doplněné edici Železné Sparty. „Mohl jsem navázat na dílo pana Houšky, který zachytil historii klubu neotřelým způsobem. Mělo by vlastně jít o bibli každého sparťana," usmívá se Zdeněk Pavlis.

Druhý titul je poctou Sparťanovi století. „Andrej Kvašňák byl spíš herec než fotbalista. Divákům učaroval svou klauniádou," poukazuje internacionál Ivan Mráz, který na křest přiletěl až z Kostariky, kde žije.

Jenom ze vzpomínek se ovšem žít nedá. Hovor klubových legend se stejně pokaždé stočí na bídné počínání jejich současných následníků.

„Nejde jen o hráče, ale o celkovou filosofii. A fotbal se hraje také srdcem. Sparta jich má poměrně dost, momentálně však není jedno velké srdce," vadí Mrázovi.

Reklama

Související témata: