Hlavní obsah

Královec podle komise rozhodčích chyboval, videorozhodčí nikoliv

Praha

Sudí Pavel Královec se podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR dopustil chyby, když v 21. minutě nedělního pražského ligového derby mezi Bohemians 1905 a Slavií neodpískal ihned pokutový kop za faul na hostujícího Lukáše Masopusta. Penaltu nařídil až po zhlédnutí videozáznamu a odvolání gólu domácího Davida Puškáče. Videorozhodčí Miroslav Zelinka naopak podle komise postupoval správně, když nechal dohrát protiútok Klokanů a nepřerušil hru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians 1905 v diskusi s rozhodčím Pavlem Královcem.

Článek

"V této situaci VAR (videorozhodčí) postupoval v souladu s protokolem, jelikož rozhodčí zákrok hráče Bohemians na hráče Slavia Praha vůbec neviděl a podle názoru VAR rozhodčí přehlédl závažnou situaci související s nenařízením pokutového kopu," uvedla komise v komuniké po 23. ligovém kole.

Videorozhodčí podle ní měl málo času na to, aby protiútok Bohemians včas zastavil. "Vzhledem k tomu, že domácí mužstvo po této situaci dosáhlo branky po 17 sekundách, nestihl VAR překontrolovat všechny dostupné záběry a tudíž nestihl rozhodčímu sdělit, aby hru přerušil v neutrálním prostoru," dodala komise.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček ze Slavie proměňuje penaltu proti Bohemians 1905.

Ke zrušení gólu a nařízení penalty na opačné straně za zákrok při předchozí akci došlo v historii české ligy poprvé. Tomáš Souček z pokutového kopu poslal Slavii do vedení 1:0 a červenobílí nakonec v Ďolíčku zvítězili 3:0, čímž si udrželi tříbodový náskok v čele tabulky před Plzní.

V duelu mezi Libercem a Spartou vytkla komise chybu hlavnímu sudí Pavlu Fraňkovi. Ten nařídil v závěru pokutový kop pro Slovan za faul na Libora Kozáka až na základě zhlédnutí záběrů, které mu odeslal videorozhodčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Drchal ze Sparty Praha a liberecký obránce Ondřej Karafiát během utkání 23. kola Fortuna ligy.

V zápase Teplic a Opavy, kterému video neasistovalo, hosty podle komise hned dvakrát poškodil hlavní sudí Ondřej Ginzel. Nejprve v sedmé minutě chybně nařídil penaltu pro domácí, z níž Jakub Hora otevřel skóre. V 82. minutě měl naopak ve spolupráci s asistentem Ondřejem Kožárem odpískat pokutový kop pro Slezany. Opava v Teplicích prohrála 2:3.

Při utkání mezi Ostravou a Zlínem, v němž také nebylo k dispozici video, chyboval Pavel Julínek. Hlavní sudí měl v 38. minutě za stavu 1:1 odpískat faul hostujícího Tomáše Poznara, za udeření soupeře do hlavy ho vyloučit a nařídit pro Baník penaltu. Právě Poznar pak vítězným gólem rozhodl o výhře Ševců 2:1.

Reklama