Hlavní obsah

LFA se brání: Za chyby při derby nemůže technika přenosového vozu

Podle mluvčího Ligové fotbalové asociace nemůže za špatný penaltový verdikt v nedělním derby mezi Slavií a Spartou technika přenosového vozu, ale pravděpodobně lidský faktor. Problém mohl vzniknout chybnou komunikací mezi videorozhodčím a operátorem v přenosovém voze, který sudím na vyžádání záběry přehrává. To by měla posoudit na svém úterním zasedání komise rozhodčích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Karel Hrubeš zkoumá video po zákroku Florina Nity na Josefa Hušbauera během Slavia - Sparta.

Článek

Slavia po zápase, který skončil 1:1, cítila hned dvakrát křivdu, že jí rozhodčí Karel Hrubeš upřel penaltu. Nejprve v 11. minutě nařídil pokutový kop za faul brankáře Florina Nity na Josefa Hušbauera, ale po zhlédnutí videa názor změnil a místo toho udělil domácímu záložníkovi žlutou kartu za simulování.

Hrubeš i videorozhodčí Pavel Franěk po utkání uznali chybu s tím, že záběr, ze kterého bylo vidět, že Nita fauloval, dostali pozdě až po znovuzahájení hry. Proti tomu se ohradila Ligová fotbalová asociace i stanice O2 TV Sport, která přenosy i videotechnologii při zápasech zajišťuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Hušbauer ze Slavie a sparťanský brankář Florin Nita. Situace, po které se nejprve pískala penalta, pak ji sudí Karel Hrubeš u videa odvolal.

Mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš v pondělí uvedl, že velmi pravděpodobně došlo ke špatné domluvě mezi Fraňkem a operátorem ve voze. "Rozhodčí ve voze musí uplatnit trochu jiné dovednosti než na hřišti. Když například vidím, že Nita spadl doleva, tak si řeknu o záběry z kamery na levé straně a to se asi nestalo," řekl Hanuš ČTK. Dodal, že je to jeho osobní názor, nikoli oficiální stanovisko LFA.

"Video funguje tak, že operátor, který má k dispozici všechny kamery stejně jako režisér přenosu, videorozhodčímu a jeho asistentovi ukazuje a přehrává vyžádané záběry, protože všechno musí probíhat v rychlosti," vysvětlil Hanuš.

Je to křivda, říkají slávisté po derby. Vadí jim, jak rozhodovalo videoVideo: Sport.cz

"Když tedy rozhodčí po zápase říkali, že dostali průkazné záběry pozdě, tak mohli mít i pravdu. Pravděpodobně si videorozhodčí nechal ukázat dva záběry, jenže na nich to vypadalo, že penalta nebyla. A až posléze se podíval na průkazný záběr," uvedl Hanuš.

Slavia se v prvním poločase už za stavu 1:0 dožadovala další penalty po souboji Tomáše Součka s obráncem Ondřejem Zahustelem, ale ani tentokrát podle Hrubeše o faul nešlo. "Ani videozáběry mě nepřesvědčily o faulu. Pokud k držení došlo, bylo vzájemné a nejdříve Souček držel Zahustela," uvedl po zápase rozhodčí.

Video je správná cesta, ale chce to lepší technologii, řekl po derby Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

V úterý se bude událostmi v derby i dalších zápasech 28. kola zabývat komise rozhodčích na svém pravidelném zasedání.

Reklama

Související témata: