Hlavní obsah

Straka po 13 letech znovu šokoval svou Spartu. Návrat na letenský trávník mě elektrizoval

Praha

Devět let za Spartu kopal a získal s ní čtyři tituly. Jako trenér ji vedl v Lize mistrů. Jakmile však František Straka přijíždí domů jako kouč soupeře, musí se před ním mít letenští fotbalisté na velkém pozoru. V roce 2006 tady dovedl zachraňující se Plzeň k výhře 3:1. Po třinácti letech teď dovedl ke stejnému a neměně šokujícímu výsledku také předposlední Karvinou. „Vzpomněl jsem si,“ usmívá se kouč při zmínce o srovnání dvou senzací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Je to tam! Trenér Karviné František Straka oslavuje vítězství 3:1 na stadionu Sparty.

Článek
Fotogalerie

Jak se skóre vyvíjelo stále více ve váš prospěch, nebyl jste na lavičce tak trochu v šoku?

Šok to v podstatě byl, ale asi pro někoho jiného než pro mě... (úsměv). Přijeli jsme s velkou pokorou, což je základ číslo jedna. Nakonec jsme zaslouženě vyhráli.

Určitě vám pomohlo, že Spartě chybělo několik důležitých hráčů.

Kdo jim chyběl, je mi úplně jedno. V naší situaci je důležitá výhra. Sparta má kvalitní kádr a je jedno, kdo nastoupí. Měli jsme jasný taktický plán. Silně zahustit hřiště a chodit do rychlých protiútoků. Vycházel nám dokonale, Sparta byla v prvním poločase bezradná. Dokázali jsme toho využít a v důležitých momentech vstřelit góly. A ve druhém jsme klidně mohli přidat ještě další dva.

Sáhl jste před zápasem k nějaké speciální motivaci?

Byli jsme na soustředění v Českém Šternberku. A bylo fenomenální. Kluci byli na pokojích bez televize, neměli ani žádné hry. Vytvořila se tam skvělá atmosféra, kterou jsem si přál přenést i do zápasu. Povedlo se, načerpali jsme tam potřebný elán. Jak víte, u mě je všechno spojené se srdíčkem. Když chceš něčeho dosáhnout, tak ho musíš mít na správném místě.

Dukle unikáte o šest bodů. Teď už věříte v záchranu?

Jistotu ještě nemáme. Zavládla sice obrovská euforie, ale jen do doby, než ji trenér stopne. Přijde do kabiny a zeptá se: Co jsme dokázali? Máme přece jediný cíl, záchranu ligy pro Karvinou.

S jakými pocity jste zase vedl tým na Spartě?

Je něco fantastického vracet se někam, kde jsem hrál devět let. Elektrizovalo mě, hned jak jsem znovu vstoupil na letenský trávník.

Fanoušci Slavie vás nedávno hrubě uráželi. Ulevilo se vám, že sparťanští vás nechali na pokoji?

Strašně moc jim děkuju, je to pro mě velká úleva. Následky za to, co jsem jim udělal, jsem si nesl sám. Ale devět let jsem tady hrál, nechal tu svoje nejlepší fotbalová léta a jsem spjatý se Spartou navždy. O to víc mě těší, že k ničemu nedošlo, i když vím, že část fanoušků to dál bolí. Doufám, že už mi odpustili a bude mezi námi zase všechno fajn.

Reklama

Související témata: