Hlavní obsah

Češi profitují z anglických finále. Mistr má jistou skupinu, Big Pete by mohl pomoci Spartě

Praha

Všechno souvisí se vším. Při nasazení do evropských pohárových soutěží určitě. Třeba když Manchester United před dvěma lety pomohl na dálku Zlínu jakožto vítězi MOL Cupu přímo do Evropské ligy. Také letos si Češi přijdou na svoje. Mistr ligy se díky příznivé konstelaci posune o jedno předkolo Ligy mistrů výš a bude mít jistý minimálně start v základní skupině Evropské ligy. Další výpomoc pak není vyloučena.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Michael Krmenčík střílí gól proti CSKA Moskva v úvodním utkání Ligy mistrů.

Článek

Mistr české ligy, kterým bude buď Slavia, nebo Plzeň, měl původně začít ve třetím předkole příštího ročníku Ligy mistrů. Díky obsazení letošního finále Tottenham - Liverpool však dostal příjemný bonus. Posune se přímo do čtvrtého předkola, což mu dá příjemnou jistotu. Pokud vypadne, přesune se do základní skupiny Evropské ligy. V případě postupu si samozřejmě zahraje hlavní soutěž Ligy mistrů.

Objevila se však také nečekaná naděje i pro vítěze MOL Cupu, popřípadě třetí tým ligové tabulky, pokud by MOL Cup vyhrála Slavia.

Češi fandí Čechovi a spol.

Vše by měl v rukou Arsenal a Petr Čech. V případě výhry v Evropské lize by si zajistil přímo účast v Lize mistrů. A pokud by Arsenal zároveň skončil doma v Premier League na 5. místě (musí tedy teď v neděli vyhrát v posledním kole v Burnley, za předpokladu, že Manchester United porazí doma sestupující Cardiff), pak by se ve skupinové fázi Evropské ligy uvolnilo místo, patřící pátému týmu z Anglie.

Podle reglementu (článek 3.07) se nedoplňuje jiným anglickým klubem, ale klubem ze země, která je v tabulce koeficientů na řadě. A to je 13. v pořadí Česko!

Existuje ještě další varianta, že by Arsenal skončil v lize šestý. Pak by mohl pomoci Manchester City, který by ve finále FA Cupu porazil Watford. Tím by i šesté místo z Premier League znamenalo přímý postup do EL.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Petr Čech slaví postup do finále Evropské ligy.

Znamenalo by to, že Baník Ostrava, nebo v případě výhry Slavie v MOL Cupu třetí tým ligy, tedy asi Sparta, by šel přímo do skupinové fáze a vyhnul by se povinnosti hrát dvě předkola.

Je potřeba být ale ještě ve střehu, protože musí definitivně potvrdit UEFA. Což by měla být formalita.

Může tedy nastat kuriozní situace. Big Pete bude v posledním zápase své kariéry chytat i za letenský klub, z něhož se na velkou zahraniční dráhu vydal...

Reklama