Hlavní obsah

Double po 77 letech, nadstavba či VAR. 11 ligových událostí, na něž se bude vzpomínat

Praha
Aktualizováno

Přelomový ročník fotbalové Fortuna ligy ještě není zcela u konce. Zbývá dohrát pár dodatečných zápasů, které nachystal nový herní model. Pětatřicet řádných kol ovšem skončilo, je čas bilancovat. Sezona 2018/19 byla plná událostí, na něž se bude vzpomínat. Někde s nadšením, jinde s touhou co nejrychleji zapomenout... Připomeňme si některé nejdůležitější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Vladimír Coufal spolu s fanoušky pózuje s mistrovským pohárem.

Článek

Budiž double! - Marš do čtvrtfinále Evropské ligy, mistrovský titul a navrch triumf v domácím poháru. Sezona jednoznačně patří sešívaným, kteří po dlouhých 77 letech dokázali znovu získat pro Slavii double. Lize vládli od začátku do konce, obhájce z Plzně se jim dokázal v tabulce aspoň přiblížit.

Nadstavba diváky netáhla- Přidané zápasy o všechno měly v závěru sezony vybičovat zájem fanoušků na maximum. Opak je pravdou, divácký zájem o nadstavbu byl velmi chladný a nenaplnil očekávání. Řada trenérů má k novému hernímu modelu výhrady.

Co říkali slávisté po vydařené sezoně?Video: Sport.cz

Jak zkrotit video - Postupující projekt videorozhodčího nejednou uvedl aktéry na stadionech do opravdového VARu. Video se učí využívat celý fotbalový svět. Problémem české ligy je, že nemůže být nasazeno na všechny zápasy a je přímo závislé na přenosových vozech O2 TV Sport.

Souček je hvězda - Třináct vstřelených gólů a šest asistencí by šlechtilo útočníka, natož defenzivního záložníka! Slavia má svou největší hvězdu posledních měsíců v Tomáši Součkovi. Český reprezentant byl nejvýraznější postavou ligy. Má nabídky ze zahraničí, sešívaní ho chtějí za každou cenu udržet, aby jim pomohl do Ligy mistrů...

Sparta dál strádá - Každý rok se řadí k hlavním favoritům, jenže k titulu se pohříchu znovu ani nepřiblížili. Na Spartě hodnotí další nepovedenou sezonu a hledají nového trenéra, protože kolotoč výměn se dál zběsile točí. Na víc než třetí příčku Letenští nedosáhli.

Komličenko překonal Lafatu- Statistiky z nadstavby se k základní části přičítají, což kalašnikov z Mladé Boleslavi využil dokonale. Rus Nikolaj Komličenko díky pěti přidaným kolům překonal zápis Davida Lafaty (25) a s 28 góly vytvořil rekord české ligy v počtu branek za jednu sezonu. Zápas o Evropu na Baníku má navíc k dobru.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Nikolaj Komličenko z Boleslavi se raduje z gólu v Teplicích.

Legenda padá dolů - Sedm úvodních kol bez zisku jediného bodu předznamenalo velký pád. Týmu z Julisky zbyly jen vzpomínky na časy legendární Dukly. Po sestupu do druhé ligy bude muset pražský klub vyřešit spoustu zásadních otázek.

Teenager se ukázal - Nadaní teenageři na ligovou scénu čas od času naskakují, Adam Hložek však byl nevšedním úkazem. Celé jaro válel za Spartu v základní sestavě a první gól dal v rekordním věku 16 let, 7 měsíců a 15 dnů.

Soutěž je i pro matadory - O 24 let starší než Hložek je opavský Pavel Zavadil, který se ve věku 40 let a 5 měsíců stal nejstarším střelcem gólu v historii ligy a svůj zápis ještě vylepšoval. Bohemians zachránil v lize 38letý kapitán Jindřišek, Mladá Boleslav dál spoléhá na Matějovského, za Příbram nastupoval Skácel. Liga je zkrátka i pro starý...

Franz je zpátky - Se vší vervou a energií se po pěti letech vrátil do české ligy. Trenér František Straka se v Karviné snaží naplnit pověst osvědčeného záchranáře. Úvod se mu povedl, vyhrál dokonce i na svojí Spartě. Rozhodne však až baráž s Jihlavou.

Neštěstí chodí po fotbalistech - Ještě na podzim navlékal kapitánskou pásku Sparty, na jaře tragicky zahynul během angažmá v Turecku. Všechny kluby na chvíli spojilo neštěstí reprezentanta Josef Šurala. Dobrý konec má naopak příběh Davida Lischky. Talentu roku hrozil konec kariéry, po operaci srdce se však zase vrací na trávník.

Reklama

Související témata: