Hlavní obsah

Hráči si po prohraném zápase zpívají v autobuse?! Rosický netají velký problém Sparty

Praha

Hektické hodiny pro něj dopadly s polovičním úspěchem. Nového trenéra pro fotbalovou Spartu její sportovní ředitel Tomáš Rosický sehnal, do funkce uvedl Václava Jílka. Podpory svých bývalých spoluhráčů z Arsenalu se však nedočkal. Kanonýři mohli poslat letenský klub rovnou do Evropské ligy, jenže Chelsea byla v Baku nad jejich síly. A tak Malý Mozart uzavírá první půlrok ve funkci s vědomím, že Spartě zbývá zase jen trnitá cesta do Evropy z předkol.

Tříletá smlouva? Vyjadřujeme tím důvěru trenérovi, říká Rosický.Video: Sport.cz

 
Článek

Přiznáte, zda pro vás byl Václav Jílek první volbou?

Jakmile jsem dostal mandát, snažil jsem se proces výběru držet v co největším utajení. Trenér Jílek byl samozřejmě od počátku v úzkém okruhu možných adeptů. Nakonec jsem si ho vybral na základě práce, kterou předvádí. Umí dát týmu jasný styl, jeho rukopis je v souladu s tím, jakou cestou by se Sparta měla ubírat a prezentovat. Mužstvo nesmí být závislé na jednotlivcích, ale na týmu jako takovém.

Dali jste trenérovi smlouvu na tři roky, což není ve Spartě obvyklé.

Klub tím předně vyjadřuje důvěru trenérovi, což je něco, co tady myslím dříve nebylo. Musíme tým budovat postupnými kroky a jde také o celé prostředí, jeho nastavení. Moc dobře víme, že se všechno nezvládne přes noc.

Představení nového trenéra fotbalové SpartyVideo: Sport.cz

Pikantní by byl příchod Pavla Vrby. Opravdu jste jednali i s trenérem Plzně?

Jak dobře víte, volal mu Daniel Křetínský na tiskovou konferenci do Liberce... (smích) Teď vážně: Pavel Vrba je skvělý trenér, mám k němu veliký respekt. Byl úspěšný na klubové scéně i s českou reprezentací. Jeden z nejlepších českých trenérů, ale pro mě byl jasnou volbou Václav Jílek.

Proč Tomáš Rosický ukázal na Václava Jílka?Video: Sport.cz

Volbou trenéra jste završil první půlrok ve funkci sportovního ředitele. Jak ho hodnotíte?

Byl velice turbulentní. Prožil jsem si vše, co pozice nabízí... Pro Spartu je třetí místo absolutní minimum z představ, jež jsme měli před sezonou. V zimě jsme si dali za cíl vyhrát aspoň pohár, což by signalizovalo určitý progres. Jenže se nedostavil. Kolísavé výkony vedly k odvolání Zdeňka Ščasného. Na druhou stranu během jara jsme z hlediska bodového zisku drželi krok se Slavií i s Plzní.

Bylo správné dát v zimě další důvěru Ščasnému?

Bylo. Za tím si stojím. Tým byl ve stavu, kdy potřeboval zkušeného trenéra. Začlenil mladé hráče Hložka, Drchala i Plechatého, i když s posledně jmenovaným to podle představ nedopadlo. Když se ke konci podzimu dozvíte, že si hráči po prohraném zápase zpívají v autobuse, víte, že máte velký problém. Také proto jsem Zdeňka u mužstva nechal.

Sparta už by neměla na pohárovou Evropu čekat, říká JílekVideo: Sport.cz

Konkrétní změny v kádru zatím komentovat nechcete. Přesto, počítáte dále třeba se zkušeným obráncem Costou, jemuž končí smlouva? A se Zahustelem?

Costa u nás pokračuje. Měl ve smlouvě opci, kterou jsme využili. Zůstává i Zahustel. Končí Alex Chipciu, na pozici pravého beka jsme přivedli Andrease Vindheima. Vytvoří dvojici s Ondrou.

Zajímáte se stále o jabloneckého stopera Lischku, který se po úspěšné operaci srdce vrací na hřiště?

Samozřejmě, už jednou jsme ho získali. Hlavně jsem rád, že se vrátil zpátky k fotbalu, že může dělat, co miluje a co ho baví.

V létě musíte začít ve třetím předkole Evropské ligy. Už jste vynadal bývalým spoluhráčům z Arsenalu, že vás do něj porážkou s Chelsea poslali...?

Moc bývalých spoluhráčů už v Arsenalu nemám, zato obrovský vztah ke klubu ano. Strávil jsem v něm deset let, takže jsem mu fandil nejenom kvůli Spartě. Jenže Chelsea byla jasně lepší, zaslouženě vyhrála.

Litujete Petra Čecha, že poslední zápas kariéry prohrál, navíc inkasoval čtyři góly?

Finále nebude mít žádný vliv na stopu, kterou Petr zanechal ve světovém fotbale. Byl skvělý hráč a je to skvělý kluk.

Reklama

Související témata: