Hlavní obsah

Utažené šrouby, zápasy na klíč! Naštvaná Jihlava zostra útočí na kdekoho: Přestaňte škodit, odstupte

Praha

Rázná slova přicházejí z Jihlavy. V druholigovém klubu těžko překusují, že v baráži o postup do nejvyšší domácí fotbalové soutěže proti Karviné neuspěli. Míní, že se jim stala křivda ze strany sudích. Zejména šéfovi komise rozhodčích Jozefu Chovancovi a jeho podřízenému Martinu Wilczekovi adresují výzvu, ať skončí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zklamaní fotbalisté Jihlavy. Doma jen remizovali s Karvinou a musí na první ligu na další rok zapomenout.

Článek

„Vyzýváme nejen v kontextu obou barážových dvojutkání komisi rozhodčích, a zejména pány Chovance a Wilczeka, aby přestali škodit českému fotbalu a odstoupili," píše se v jihlavském prohlášení, pod kterým stojí hromadný podpis: vedení, zaměstnanci a hráči FC Vysočina Jihlava, obchodní a reklamní partneři, fanoušci a podporovatelé klubu.

Ostrá slova míří i k předsedovi FAČR Martinu Malíkovi, má podle klubu začít jednat a učinit kroky k vedoucí k nezávislosti a důvěryhodnosti rozhodčích a nezávislosti jejich komise. Nebo aby také skončil ve funkci! „Od jeho nástupu se situace zásadně zhoršila, důvěra veřejnosti i klubů je nulová a do fotbalu se vrátila celá řada kontroverzních lidí," uvádějí Jihlavští.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kapitán Jihlavy Lukáš Vaculík si ostře vysvětluje po zápase s hlavním rozhodčím Martinem Nenadálem jeho výkon.

Celá sezóna je podle jejich názoru plná skandálních rozhodnutí bez ohledu na přítomnost VAR. „Buď jsou konkrétní rozhodčí zcela neschopní, nebo naopak chyby dělají naschvál. Na každý pád jsou obě možnosti důvodem pro okamžitou rezignaci celé komise," míní dále.

Jihlavští také tvrdí, že od začátku sezóny se k nim dostávají velmi divoké zkazky o tom, jak které zápasy dopadnou, kdo postoupí z druhé ligy z prvního místa, kdo spadne z první ligy, který rozhodčí bude kde pískat. Zmiňují údajné historky o tom, jak se jistý sportovní ředitel jednoho týmu ČFL chlubí, že ve druhé lize udělal zápas na klíč. Případně o tom, že Karviná sice byla ve skupině o udržení poškozena, ale bylo jí údajně slíbeno, že se jí to vrátí v baráži.

„To nejšílenější na těch všech historkách je, že v nich tvrzený scénář se v poměrně velkém procentu případů naplnil," stojí v otevřené výzvě.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Fotbalisté Karviné slaví, v baráži s Jihlavou udrželi nejvyšší soutěž.

Její signatáři připouštějí, že může někdo namítnout, že fňukají po tom, že nepostoupili, ale nezáleží jim na tom. „Kdo alespoň část některého z našich barážových utkání viděl, pochopí, že nemůžeme nad tím, co se stalo, zavřít oči. Pokud to stejně někdo bude považovat za pláč, je nám to upřímně jedno, protože nemůžeme mlčet už kvůli našim divákům, sponzorům, partnerům a kvůli našim hráčům. Patrně nikdo ze zainteresovaných nečekal, že budeme proti Karviné lepším mužstvem a budeme reálně tlačit na postup a tato skutečnost donutila rozhodčí vydat ze sebe ´to nejlepší´," pokračuje klub.

Soudí, že v obou utkáních byli Jihlavští pod permanentním tlakem celé trojice arbitrů, kteří občas prý neuvěřitelně otáčeli posuzování věcí na hřišti, „když vrcholem bylo nařízení přímáku pro Karvinou na místo penalty pro nás po faulu na Pavla Šulce v 60. minutě zápasu v Karviné".

Dále podle klubu rozhodčí neudělovali karty hráčům soupeře za zjevná porušení pravidel ("V našem domácím utkání dvě červené."). „Do toho všeho se našim hráčům okatě vysmívali. V těchto utkáních sudí ukázali absenci svědomí, jestliže jim nevadí takto poškozovat jedno z mužstev, ale v zásadě oni vinu nenesou, jsou totiž jen nástrojem něčích zájmů. Toto není obžaloba slušných rozhodčích, kterých je určitě celá řada, ale té skupiny lidí, která má to špatné na našem ligovém fotbale na svědomí."

Jihlavští přidávají další obvinění. „Pokud by si někdo dal tu práci a udělal si statistiku, kteří rozhodčí jezdí na zásadní utkání včetně obou barážových dvojzápasů, bezpochyby by narazil na stejná jména, a tito rozhodčí na tato utkání nejezdí proto, že jsou tak dobří, ale proto, že jsou spolehliví s ohledem na požadovaný výsledek," tvrdí, nicméně vzápětí dodávají. „Můžeme se jenom dohadovat, jestli jsou konkrétní utkání řízena nesprávně jen z neschopnosti, nebo jen tak ze sportu, nebo z jiných pohnutek."

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pavel Dreksa z Karviné a Martin Chlumecký z Jihlavy (vpravo) v souboji v odvetném utkání baráže o účast v první fotbalové lize.

Zástupci klubu se obracejí i na ostatní profesionální kluby a jejich majitele, potažmo LFA, aby se nahlas ozvali proti údajnému systematickému bezpráví.

„Je absurdní, že kluby s rozpočty v desítkách či stovkách milionů korun utlačuje pár jedinců často mizerné pověsti. Bohužel musíme konstatovat, že v této sezóně došlo k významnému ´utažení šroubů´ a citelnému návratu ´starých časů´. Najdeme patrně kluby, kterým to vyhovuje, ale pevně věříme, že je více těch, kterým nikoli. Náš klub do systému ´teď tě poškodíme a za týden ti to vrátíme´ vstoupit nechce," uzavírají s tím, že žádají podporu od každého, kdo smýšlí stejně a nabádají k posunu českého fotbalu na západ a nesetrvávání na východě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr.

Často ostře kritizovaný místopředseda FAČR Roman Berbr se k baráži vyjádřil v pondělí. Podle něj největší chybou bylo, že liga si nezajistila, aby na rozhodujících zápasech byla podpora videa.

Problematické momenty provázely i druhý barážový souboj Příbram - Brno.

Komise není důvěryhodná, souhlasí šéf ligy

Šéf Ligové fotbalové asociace, do jejíž výhradní kompetence nejvyšší soutěž a pochopitelně i nadstavba spadá, samozřejmě registroval vše, co se v samém závěru baráže dělo. A ani jemu to po chuti nebylo.

„Problém s výkony rozhodčích ovšem není problém existence baráže," hájí své barážové dítě Dušan Svoboda a současně přiznává, že LFA se sudími nic nesvede.

„Máme svázané ruce, jsme slabí. Komise rozhodčích je plně v gesci Fotbalové asociace, jak ostatně nakazuje reglement UEFA a FIFA," netají, že sám cítí jistou bezmoc. „Samozřejmě o tom budeme diskutovat na Ligovém grémiu, ale to je asi také všechno, co můžeme," dává za pravdu vlně kritiky, která se na sudí po jejich posledních vystoupeních snesla.

A že by byl systém VAR spásou a zabránil zmiňovaným excesům, pod nimiž se v barážových duelech podepsali Nenadál, Matějček, Ardeleanu a spol.?

„Nezajišťujme se videem, abychom jím omlouvali výkony rozhodčích. Problém spočívá v tom, že komise rozhodčích není důvěryhodná," souhlasí Svoboda s tím, že jde o problém, který se musí řešit na Strahově.

Reklama

Související témata: