Hlavní obsah

Trio rozhodčích po skandálních výkonech v ligové baráži na listině sudích končí, Chovanec se omlouvá

Aktualizováno

Konečně! Jihlavský apel zabral, takže na Strahově začali konat. Tedy, Chovancova komise rozhodčích se rozhoupala jako první a vynesla ortel nad sudími, kteří se podepsali pod skandální závěr ligové nadstavby v barážových duelech. Sudí Nenadál, Matějček a asistent rozhodčího Fišer na listině rozhodčích profesionálních soutěží končí, jejich kolegové Orel a asistent Myška nebudou v podzimní části nadcházející sezony delegováni na ligová utkání, Ardeleánu si nezapíská v úvodu podzimu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kapitán Jihlavy Lukáš Vaculík si ostře vysvětluje po zápase s hlavním rozhodčím Martinem Nenadálem jeho výkon.

Článek

Teď už i komise rozhodčích uznala, že druholigová Jihlava byla v barážové konfrontaci s Karvinou výrazně poškozena a do nejvyšší soutěže nepostoupila přičiněním rozhodčích.

Zde je výčet chyb, které vyčíslila a uznala za opodstatněné.

Kapitán Jihlavy Lukáš Vaculík po barážovém utkání s Karvinou.Video: FC Vysočina Jihlava

Sudí Milan Matějček v prvním barážovém střetnutí Karviné s Jihlavou nenařídil v 61. minutě pokutový kop ve prospěch hostující Jihlavy, navíc v zápise o utkání neuvedl, že minutu poté udělil domácímu hráči Smržovi žlutou kartu.

Rozhodčí Martin Nenadál se v odvetném barážovém duelu Jihlavy s Karvinou dopustil chyby, když nevyloučil hostujícího hráče Kriváka za zmaření zjevné brankové možnosti a udělil mu pouze žlutou kartu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zklamaní fotbalisté Jihlavy. Doma jen remizovali s Karvinou a musí na první ligu na další rok zapomenout.

"Shodli jsme se, že sudí se dopustili takových chyb, které zřejmě měly za následek, že Jihlava nepostoupila do první ligy," uznal místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek, když oznamoval, že zmiňovaná dvojice Matějček a Nenadál byla pro příští sezonu vyškrtnuta z listiny rozhodčích pro profesionální soutěže.

„Chtěli jsme, aby šlo o citelné potrestání rozhodčích," glosoval verdikt komise.

Trenér Jihlavy Radim Kučera po barážovém utkání s Karvinou.Video: FC Vysočina Jihlava

Pochopitelně i na sudí z druhé barážové dvojice mezi Příbramí a Brnem došlo.

Rozhodčí Berka se podle komise dopustil v prvním střetnutí hraném v Brně chyby tím, že uznal branku domácího mužstva, i když jí předcházela ruka brněnského Šumbery.

I Petr Ardeleánu, který řídil barážovou odvetu mezi Příbramí s Brnem, přišel na přetřes. Jeho výkon ve olomouckém finálovém zápase MOL Cupu mezi pražskou Slavií a ostravským Baníkem rovněž.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Výměna názorů mezi fotbalisty po utkání mezi Příbramí a Zbrojovkou Brno.

Proto si v úvodu ligového podzimu nezapíská. Pomezní sudí Michal Myška, který mu v příbramské odvetě asistoval, pak nebude delegován na celou podzimní část první ligy.

"Přitom jsme byli stoprocentně přesvědčeni, že delegace rozhodčích na barážová střetnutí je správná a že se takových chyb nedopustí," uznal ex post předseda komise Jozef Chovanec, jak se mýlili.

"Je nám líto toho, k čemu došlo," vyslovil svou omluvu. Pro Jihlavu ovšem hodně hořkou, protože ligová vidina se jí přičiněním rozhodčích rozplynula. "Proto chápeme její rozhořčení, je nám jasné, že přišla o spoustu peněz," přidal se k Chovancovi Wilczek argumentující tím, že byl také přesvědčen, že Matějček a Nenadál těžké barážové zápasy  zvládnou.

Další hlavní rozhodčí Pavel Orel bude muset kvůli chybám z uplynulé sezony vynechat v nejvyšší soutěži celý nadcházející podzim.

Na listinu rozhodčích nebude kvůli chybám ze závěru ročníku zařazen ani asistent Miroslav Fišer, který chyboval v zápase Bohemians s Opavou. Za stavu 0:1 pro hosty totiž odmával ofsajd Opavě, která vstřelila druhý gól. Ten neplatil, Klokani v nastavení vyrovnali a unikli tak baráži.

Reklama