Hlavní obsah

Jsem přesvědčený, že na Slavii mám! Sýkoru mrzí, že v Edenu v létě nedostal šanci

Praha

Červenobílou štaci fotbalový záložník Jan Sýkora rozjel skvěle. Půl roku po příchodu dobyl se Slavií titul, zahrál si Evropskou ligu, dostal se do reprezentace. Pak ale přišel zlom. Letos na jaře hostoval v Liberci, namísto návratu do Edenu odešel na hostování do Jablonce. Na Střelnici je spokojený, neskrývá však lítost, že ve Slavii v létě nedostal šanci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Sýkora z Jablonce (vlevo) a David Bartek z Bohemians

Článek

„Myslel jsem si, že se po návratu z Liberce zapojím v Edenu do letní přípravy a porvu se o místo. Jenže hned na začátku mi bylo vysvětleno, že se se mnou nepočítá. Proto jsem zvolil jabloneckou cestu," říká Sýkora.

S trenérem Slavie Jindřichem Trpišovským zažil úspěšné časy v Liberci, o to víc doufal, že ho do kádru pro přípravu zařadí. Nestalo se. „Pokud mám být upřímný, od ledna jsme spolu nemluvili. Takže nevím, na čem jsem," uvedl 25letý záložník.

Sýkora: Na Slavii fotbalově mám

Vzhledem ke stávající konstelaci netuší, jestli má dveře do Edenu v budoucnu otevřené. „Jsem přesvědčený, že na Slavii fotbalově mám. Kdybych se vrátil a dostal příležitost, věřím, že bych se prosadil. Ale jestli se mnou bude ještě trenér Trpišovský počítat, nemůžu soudit. Spekulovat není namístě," podotkl Sýkora.

Jeho bývalé spoluhráče čekají v srpnu bitvy o základní skupinu Ligy mistrů, on jim bude držet palce na dálku. A dost možná i trochu závidět. „Nemá smysl řešit, co neovlivním. Kdybych se zaobíral tím, co jsem dřív udělal špatně... Tohle nikdy nemůžete vědět. Třeba bych byl zraněný, pokud bych zůstal ve Slavii. Jsem rád, že jsem v Jablonci. Vždyť i s ním si můžu evropské poháry zahrát," prohlásil Sýkora.

Problémy se zdravotním stavem

Osud mu v posledním roce nebyl nakloněn. Zranění střídaly nemoci, přišel ústup ze slávy. Točil se na místě, začínal několikrát od nuly. Po pauzách těžko chytal rozjetý vlak, zabrat dostala i psychika.

„Měl jsem několik krizí, ale vždycky ve mně převážilo, že fotbal miluju. Proč bych měl něco vzdávat? Člověk stokrát spadne na zem, ale po stoprvní musí vstát. Za smolným obdobím jsem udělal tlustou čáru," prohlásil Sýkora, kterého ženou dopředu také myšlenky na návrat do reprezentace. V ní se naposledy objevil v zářijové přípravě v Rusku.

Motivací je národní tým

„Nároďák je pro mě velký motor. Mám deset startů, věřím, že můžu natočit víc. Je to všechno o výkonech. Pokud se mi bude v Jablonci dařit, můžu si dělat ambice na návrat. Pokud ne, je to bezpředmětné," sdělil Sýkora, který si v novém klubu odbyl vítěznou premiéru (2:0 nad Bohemians 1905).

Mezi Libercem a Jabloncem však panuje značná rivalita, přechody mezi oběma kluby nejsou časté. Váhal kvůli tomu jabloneckému šéfovi Miroslavu Peltovi na nabídku kývnout?

„V první chvíli mi to hlavou proběhlo, ale dokázal jsem se od toho oprostil. Prioritou pro mě byla sportovní stránka. Věřím, že jsem zvolil správně," dodal Sýkora.

Reklama

Související témata: