Hlavní obsah

Sešívaní na dvou frontách. Vše pro velký postup, ale taky vyhrát derby

Praha

Strategický plán je teď pro ně zásadní. Fotbalisté pražské Slavie mají po výhře 1:0 v Kluži na dosah postup do Ligy mistrů. Rozhodující krok je ovšem čeká až ve středeční domácí odvetě. A v sobotu večer ještě budou muset zvládnout vršovické derby s Bohemians v domácí soutěži. „Dáme příležitost i některým hráčům, kteří doposud nebyli tolik vytížení, hlavně s ohledem na kvalifikaci Ligy mistrů,“ avizuje trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Škoda ze Slavie Praha a Lukáš Hůlka z Bohemians během derby v Ďolíčku.

Článek

Sešívaní zatím zdárně kopírují scénář, jehož naplněním se v roce 2007 poprvé a zatím naposledy dostali do Ligy mistrů. Tehdy v prvním utkání venku také vyhráli 1:0 v Amsterdamu.

O čtyři dny později nastoupili v Českých Budějovicích a trenér Karel Jarolím nasadil prakticky identickou sestavu jako na Ajaxu. S jedinou změnou. Šmicer, který měl v poháru stop za dvě žluté, nahradil Švece. Slávisté vyhráli, stejně jako v dalším kole nad Brnem, takže drželi v čele tabulky plný bodový zisk. Čtyři dny před odvetou nastoupili v základu čtyři jiní hráči než potom proti Ajaxu.

Jarolím měl proti svému dnešnímu následníkovi výhodu. Odveta se tehdy hrála až dva týdny po prvním utkání. Bitvy s Kluží teď děli jen osm dnů a mezi ně se vmáčkne bitva o krále Vršovic.

Derby nesmí ohrozit odvetu

„Hráče, kteří mají drobné šrámy, vynecháme, abychom je měli na středu," netají kouč Jindřich Trpišovský na klubovém webu.

Logická volba, sešívaní mají ostatně dostatečně široký kádr. „Po zdravotní stránce je na tom mužstvo po zápase v Kluži dobře, i když jeden hráč měl během zápasu problém a ještě ani netrénoval. Také došlo k jednomu zranění na tréninku. Ještě uvidíme, jak dopadne," naznačuje trenér.

Klokanům se nicméně črtá šance. Rival půjde rotací sestavy do jistého rizika.

„Samozřejmě nás bude trochu limitovat, bude tam spousta nesehranosti. Na druhou stranu je pro nás derby důležitý zápas, chceme si udržet náskok v tabulce. Vše bude sladěné tak, abychom zápas v sobotu zvládli a zároveň neohrozili středeční zápas," velí Trpišovský.

Vytížení sešívaných během postupu do LM:
15. srpna 2007 Ajax - Slavia 0:1 (0:0)
Branka: 76. z pen. Kalivoda.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal - Švec - Šenkeřík, Kalivoda (80. Volešák), Tavares, Janda (86. Belaid) - Vlček (90. Gaúcho).
19. srpna 2007 České Budějovice - Slavia 1:2 (0:2)
Branky: 51. Vozábal - 4. Kalivoda, 8. Šenkeřík.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal (21. Hubáček) - Kalivoda (62. Švec), Tavares, Šmicer (72. Volešák), Janda -Vlček, Šenkeřík.
25. srpna 2007 Slavia - Brno 1:0 (0:0)
Branka: 77. Vlček.
Slavia: Vaniak - Dřížďal, Suchý, Brabec, Hubáček - Šmicer (65. Kalivoda), Švec, Volešák (72. Belaid), Janda - Vlček, Ivana (56. Šenkeřík).
29. srpna 2007 Slavia - Ajax 2:1 (1:1)
Branky: 22. a 86. Vlček - 33. Suárez.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal - Janda, Švec, Tavares, Kalivoda (76. Volešák) - Šmicer (13. Ivana, 82. Necid), Vlček. Trenér: Jarolím.

Reklama