Hlavní obsah

Poplašnou zprávu střídá senzační. Katarští šejkové se údajně zajímají o Slavii

Číňané pryč, Katařané dovnitř. Takové střídaní stráží v Edenu by si nejspíš fanoušci fotbalové Slavie nechali líbit. Případné zásadní změny ve struktuře českého mistrovského klubu jsou však zatím jen v rovině spekulací. Prezident Miloš Zeman minulý týden konstatoval, že Číňané přestanou Slavii financovat. A teď se objevila neméně zajímavá informace, že se o spolupráci s účastníkem Ligy mistrů zajímají šejkové z Kataru, jejichž měšec je bezedný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Bořil se raduje z gólu, kterým jistil postup do Ligy mistrů. Spolupráce s šejky by přinesla další zisk.

Článek

Poplašná zpráva pro všechny sešívané, když Miloš Zeman minulý čtvrtek v pořadu televizní stanice Barrandov Týden s prezidentem uvedl, že jedním z odvetných opatření Číňanů za diplomatickou roztržku s pražskými radními má být zastavení financování vršovického fotbalového klubu.

Slavia je v rukou čínských firem čtyři roky, majoritním vlastníkem je společnost Sinobo. Klub informaci nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Jsem klidný. Těším se se Slavií na nejbližší zápasy s Příbramí a hlavně Barcelonou," vyloučil v sobotu reprezentant Tomáš Souček, že by v klubu zaznamenal známky nejistoty či dokonce paniky.

Rozhazují miliardy, aby vylepšili svůj obraz

Jedna z verzí praví, že situace není tak vážná a prezident mohl použít Slavii jako varování pro pražské radní.

Buď, jak buď, úterní zpráva zní sešívaným mnohem libozvučněji. Deník Lidové noviny uvedl, že podle dvou zdrojů redakce blízkých vedení Slavie se o různé formy spolupráce s vršovickým klubem začaly zajímat aerolinie Qatar Airways, které patří katarskému emirátu.

Rozhodně prý nejde o reakci na Zemanův výrok, k oťukávání mělo dojít již v uplynulých měsících. Letecká společnost dříve sponzorovala FC Barcelona, nyní přispívá AS Řím či Bayernu Mnichov.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Robert Lewandowski (vpravo) z Bayernu nosí logo Qatar Airways na rukávu.

V Kataru se za tři roky uskuteční příští mistrovství světa ve fotbale. Přidělení šampionátu emirátu velkému jako Středočeský kraj je ve světě předmětem velké kritiky. Proto bohatí šejkové rozhazují v nejrůznějších zemích formou sponzorství miliardy, aby vylepšili svůj obraz. A uvažují také o střední Evropě.

Vesecká jako prostředník?

Podle LN by se případná spolupráce šejků se Slavií týkala právě hlavně sponzoringu, který by se mohl projevit třeba logem aerolinek na sešívaném dresu. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík na tyto informace nereagoval.

Deník ještě spekuluje, že osobou, která Katařanům s vyjednáváním pomáhá, je bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. „Je mi líto, ale opravdu vám k tomu nemohu nic sdělit," uvedla.

Reklama

Související témata: