Hlavní obsah

Limberský v přípravě nezáří náhodou, pomohla mu průprava v cizině

BAD BLEIBERG

Kabina pražské Sparty se během léta významně pozměnila: šest fotbalistů do klubu přestoupilo, čtyři se vrátili z hostování. Jednoznačný primát hráče, který se jeví v dosavadní přípravě jako největší posila, patří Davidu Limberskému. A nejen proto, že nastřílel už tři z devíti letenských gólů, přestože často nastupoval jen na postu obránce.

Článek

Limberský platil vždy za velkou naději českého fotbalu, ale až ve Spartě by mohl svůj talent rozvinout naplno. Pokud si zachová pohodu, v jaké se představuje v rudém dresu dosud, o post v základní sestavě nemusí mít obavy. Navíc se stal brzy miláčkem fanoušků, kterým se u něj vedle fotbalových předností líbí i jeho vyhraněný postoj vůči konkurenční Slavii, k němuž se vyznal po přestupu z Plzně. "No ale já jen řekl, jak to cítím. Nemám tam rád některé lidi," stojí si i dnes za svým tvrzením.

Také v nedělním duelu proti Dinamu Bukurešť fanoušci reagovali na jeho akce nadšeně, o což se fotbalista ale zasloužil i svým vydařeným výkonem. Nastoupil na postu levého obránce, kde skvěle zvládal práci podél postranní čáry. Po pauze se vytáhl do středové řady místo zraněného Matušoviče a rázem svou chutí do hry nakazil spoluhráče, navíc vstřelil nádherný gól. "Nebyl to špatný zápas, asi nejlepší v dosavadní přípravě, ale stále máme rezervy," prohlásil Limberský s odstupem času.

Zapadl do Sparty v kabině i na hrišti

Sám správně tuší, že se mu povedlo zapadnout do Sparty, jako by tam patřil odjakživa. Kabina ho rychle vzala, hodně na trávníku komunikuje s kapitánem Tomášem Řepkou. Právě on několika slovními pokyny rozhodl o způsobu trestného kopu, po němž Limberský propálil vše, co mu stálo v cestě.

Důvodů, proč si na Letné tak rychle zvyknul, je ale více, než Limberského povaha a fotbalové kvality. Nechybí mu drzost, navíc nepůsobí dojmem vyjukaného mladíka z provinčního klubu. Hodně se na něm zjevně podepsala obě zahraniční angažmá v Itálii a Anglii. Po nich se sice vrátil domů, ovšem s neocenitelnými zkušenostmi.

"Asi mi to hodně pomohlo, i když třeba v Itálii jsem byl ještě hodně mladý. Na Spartu jsem ale díky tomu nepřišel jako vyjukaný zajíc. Důležité jsou i jiné věci - třeba to, že mě trenér Bílek dobře zná," svěřil se Limberský novinářům během klubového soustředění v Rakousku.

V záloze se cítí lépe

Srovnal se i s tím, že ho kouč občas zařadí do obrany, kde sice hrával nějaký čas také v Plzni, ale není tam nejšťastnější. "Mně nevadí, kam mě trenér zařadí. Na druhou stranu v záloze se cítím lépe, častěji se dostanu k zakončení, jak to mám rád," naznačil autor sedmi ligových gólů.

Nejdůležitější pro něj však je, že si herně rozumí se svými novými spoluhráči. "V Tottenhamu jsem zažil skvělé hráče, byl to samý reprezentant. Ale tady si také nemůžu stěžovat, je to trošku jiné v tom, že hráči málo ztrácejí míč a více se hraje fotbal. Tam se prostě ta hráčská kvalita musí projevit," mínil Limberský.

Nebojí se ani přetlaku v záloze, který vytváří příchod každé další posily na Letnou. "Je jen na nás samotných, jak se s tím srovnáme. Konkurence se nebojím, každý máme možnost se prosadit a ještě celá řada zápasů v přípravě nás čeká," dodal třiadvacetiletý fotbalista.

Reklama

Související témata: