Hlavní obsah

Strach z ligy nemáme, říká kouč Bohemians

Jan KrůtaPrávo

Během dvou let skočili fotbalisté týmu Bohemians 1905 ze třetí ligy do nejvyšší soutěže a před jejím startem věří, že nebudou jen do počtu. „Strach nemáme, ale za prvotní úspěch považuji záchranu,“ říká sportovní manažer a trenér Zbyněk Busta.

Článek

Pracuje prakticky se stejným kádrem jako v minulé druholigové sezóně. Podařilo se udržet všechny opory, místo v základní sestavě si vybojovaly nové posily: exhradecký kapitán Šmarda a záložník Kunášek ze Sokolova. „Šmarda je tutovka, zkušený bek na levou stranu. Na obranu musíme sázet a on bude patřit ke klíčovým hráčům,“ uvedl Busta.

Slova chvály má i pro Kunáška, kterého zatím fotbalová veřejnost prakticky nezná. „Neskutečný dělník a velký příslib. Může hrát na pravé i levé straně zálohy. Navíc je to skvělý kluk. Má svůj svět. Když ostatní mastí na pokoji karty, on si jde lehnout někam k řece s knížkou,“ prozrazuje na novou posilu.

V týmu má osvědčené opory Slezáka, Radu, Rychlíka, střelce Bálka, pracovitého záložníka I. Haška či brankáře Sňozíka. Některým je však hodně přes třicet a v lize budou patřit k veteránům. Týká se to Šmardy, Rady a Slezáka.

„Na ligu stoprocentně mají. Když jsem viděl Sheringhama, jak ve čtyřiceti válel za West Ham... Podle mě není problém, aby fotbalista vydržel na takové úrovni do čtyřiceti. Samozřejmě nemůže všechno stíhat s těmi mladými. Ale pokud je zdravý a ví, jak se má chovat, zvládne to,“ je přesvědčen Busta.

Generálka s Aue 

Tým má za sebou náročné herní soustředění v Německu, generálkou na ligu bude sobotní zápas s Aue z druhé bundesligy. „Za měsíc přípravy se toho moc zvládnout nedá, proti ostatním týmům jsme měli méně času. Ale ještě máme pár dní, abychom formu vyladili a klukům se do nohou vrátila lehkost,“ říká Busta.

Kádr klokani nemají tak široký, ale jeden z trenérské dvojice přesto nepropadá panice. „Věřím, že to bude stačit, i když bych ještě potřeboval jednoho útočníka. Intenzívně jednáme, snad to dopadne,“ doufá Busta, ale jméno prozradit nechce. „Měl jsem nějakou taxu na přestupy, ale nevyčerpal jsem z ní ani korunu. Nechci kupovat hráče, který se vrátí odněkud z ciziny, jen kvůli tomu, že má jméno. Jdeme svou cestou.“

Ví, že se kvalitou Bohemians nemohou měřit s nejlepšími týmy. „Na druhou stranu se ale třeba celkům jako Kladno nebo Most musíme vyrovnat,“ prohlašuje sebevědomě Busta. Těší ho i fakt, že klub zůstane ve vršovickém dolíčku. „Stadión bude vypadat moc hezky: nové sedačky, nová střecha. Prostě klasický fotbalový stánek. A k tomu naši skvělí fanoušci. To je pro nás hnací motor.“

Reklama