Hlavní obsah

Sparťan Horváth kvůli gestu na Žižkově půjde před disciplinárku

Disciplinární komise fotbalového svazu předvolala na své příští zasedání Pavla Horvátha. Záložník pražské Sparty čelí podezření, že při sobotním ligovém utkání na Žižkově adresoval divákům zdviženou pravicí fašistický pozdrav. Sám hráč ve čtvrtečním prohlášení uvedl, že nic takového neměl v úmyslu, a gesto označil za nešťastné.

Článek

Příští čtvrtek se Horváth bude obhajovat před disciplinárkou, která ve čtvrtek na podnět novinářů prozkoumala videozáznam z inkriminovaného okamžiku. Předseda komise Alexander Károlyi řekl ČTK, že si vyžádá posudek soudního znalce na extremismus a také kvalitnější záznam z České televize.

"Komise předběžně Horváthův projev hodnotí jako nesportovní chování, které mohlo poškodit dobré jméno fotbalu. Čeho se konkrétně dopustil, to budeme teprve zjišťovat," řekl Károlyi.

Na příští čtvrtek disciplinárka předvolala také libereckého útočníka Jana Nezmara, který hrubým faulem zranil teplického Zdeňka Koukala. Delegát zápasu Milan Veltruský ve své zprávě konstatoval, že Nezmar měl být vyloučen. Stejný závěr vyslovila i komise rozhodčích a sudímu Jiřímu Jechovi pozastavila delegaci na dva zápasy.

Disciplinárka udělovala i tresty

V příštím ligovém kole si nezahraje mostecký fotbalista Jan Procházka, kterému disciplinární komise zastavila činnost za čtyři žluté karty. Podmíněné tresty za vyloučení dostali Tomáš Hunal z Českých Budějovic i Marcel Šťastný z Viktorie Žižkov.

V druhé lize musí vítkovický Libor Baláž vynechat za červenou kartu dva následující zápasy. Další vyloučený hráč Jan Franc z Ústí nad Labem vyvázl s podmínkou.

Reklama