Hlavní obsah

Řepka si nezahraje sedm zápasů a nesmí nosit pásku

PRAHA

Kapitán Sparty Tomáš Řepka ve čtvrtek dostal za nedělní extempore v závěru utkání v Teplicích nejvyšší trest, jaký kdy Disciplinární komise fotbalového svazu udělila. Nezahraje si sedm soutěžních utkání (platí pro domácí soutěže) a navíc od pátku nesmí patnáct měsíců nosit kapitánskou pásku, a to i v mezinárodních zápasech.

Článek

Řepka urazil hlavního rozhodčího a choval se nesportovně, když strčil do pořadatele a udeřil otevřenou dlaní do kamery ČT. Bylo to v době, kdy měl jako kapitán splnit nařízení hlavního rozhodčího Radka Kociána a poslat vykázaného trenéra Michala Bílka na tribunu. Martin Abraham dostal trest na čtyři zápasy za nesportovní chování, kdy urážel a vyhrožoval hlavnímu rozhodčímu.

V Řepkově případě se spekulovalo o exemplárním trestu, maximem byla možnost šestiměsíčního distancu. "Liga bude mít zimní pauzu, takže by se vysoký trest mohl minout účinkem. Bylo by to populistické rozhodnutí," okomentoval verdikt Károlyi. Finančně hráči potrestaní nebyli. "Hráče jsme netrestali finančně, protože tak už učinila Sparta. Navíc fotbalisté přijdou o peníze za ušlý plat, když nebudou hrát," uvedl Károlyi.

Řepka po utkání 1. kola Poháru UEFA s dánským Odense BK (0:0) k trestu řekl: „Rozhodnutí disciplinární komise v tuto chvíli respektuji, uvidíme, co dál, jestli podáme odvolání. Sedm zápasů je dlouhá pauza. pokud to tak zůstane, budu se připravovat na to, abych se vrátil ve formě a pomohl Spartě.“ Kapitánskou pásku po něm převezme buď Zdeněk Pospěch nebo Pavel Horváth.

Hektický závěr duelu

Kouč Michal Bílek za opuštění technické zóny a vstoupení do hrací plochy zaplatí padesát tisíc, ale smí na lavičku. Jeho asistent Horst Siegl mu však bude čtyři zápasy chybět, protože navíc urazil hlavního rozhodčího. AC Sparta Praha pak zaplatí pokutu 700 000 korun za závažná disciplinární provinění svých hráčů a trenérů, za které odpovídá. Je to druhá nejvyšší pokuta v historii. Tu nejvyšší dostala v roce 2006 Slavia za svévolné opuštění hřiště v průběhu zápasu s Libercem.

Čtvrtečního jednání disciplinárky se nezúčastnili hráči, připravující se na večerní duel s Odense, ale přišli oba trenéři, čtvrtý rozhodčí Radek Hájek, asistent Jan Filgas a zástupci Teplic. Hlavní sudí Radek Kocian byl omluven, stejně jako delegát Miroslav Bubeník.

Sparťané se znovu za incident omluvili a Bílek tvrdil, že si není vědom vystoupení ze zóny a míč kopl do hřiště proto, neboť se domníval, že Sparta bude kopat přímý kop. "Litujeme toho, co se stalo. Utkání bylo vypjaté, rozhodčí Kocián jej hrubě ovlivnil v náš neprospěch. Během předchozího průběhu jsem nepoužil ani jednu urážku nebo vulgární gesto. Vykázání za tribunu považuji za přísné," hájil se na Strahově Bílek.

Přibyl se ohradil proti zprávě rozhodčího

Klub zastupoval člen představenstva Lukáš Přibyl, který uvedl, že šlo o neomluvitelný zkrat. "Sparta reagovala pokutami a omluvou, navíc dala vysoké pokuty, téměř v maximální výši, kterou nám umožňují smlouvy s hráči," uvedl Přibyl, který se ohradil také proti zprávě rozhodčího.

Pořadatel Jaroslav Svoboda, který se strkal s Řepkou, hovořil trochu nelogicky, když například řekl, že půl metru od něho jdoucí Řepka na něho plivl, ale o dva až tři metry ho minul. Sudí i pořadatelé se shodli na nadávkách sparťanů, ale odmítli, že by je oni sami uráželi. Disciplinárka se o trestech radila téměř hodinu.

Přehled nejvyšších trestů pro prvoligové fotbalisty vynesených disciplinární komisí ČMFS za poslední tři roky:
Stop na sedm zápasů:
Tomáš Řepka (Sparta, září 2007) - vulgární urážky rozhodčího a napadení pořadatele
Stop na čtyři zápasy:
Rudolf Otepka (Příbram, únor 2006) - úder loktem
Radek Šourek (Blšany, únor 2006) - hrubá urážka rozhodčího v přípravném utkání
Petr Smíšek (Jablonec, březen 2006) - úder loktem
Pavel Lukáš (Bohemians 1905, srpen 2007) - udeření pěstí
Martin Abraham (Sparta, září 2007) - vulgární urážky rozhodčího
Stop na tři zápasy:
David Střihavka (Blšany, říjen 2005) - faul bez míče
Rudolf Otepka (Příbram, říjen 2005) - faul bez míče
Aleš Pikl (Zlín, listopad 2005) - faul bez míče
David Limberský (Plzeň, duben 2006) - faul bez míče
Tomáš Pešír (Blšany, duben 2006) - faul bez míče
Melinho (Olomouc, září 2006) - faul bez míče
Tomáš Strnad (Kladno, září 2006) - úder loktem
Marcel Mácha (Příbram, září 2006) - faul bez míče
Martin Švejnoha (Brno, listopad 2006) - nesportovní chování
Daniel Pudil (Liberec, srpen 2007) - faul bez míče

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice