Hlavní obsah

Slavia se chystá na éru po hvězdném Součkovi. Kdo by ho mohl nahradit?

Praha

Na éru po Součkovi se sice připravoval, přesto slávistický kouč úpěnlivě odpočítával dny a hodiny zbývající do chvíle, než se přestupové okno zavře. Teď už nemusí, lednová transferová sága kapitána mistrovské celku z Edenu nejspíše dojde naplnění. „S tou možností počítáme dlouhodobě.“ přiznával Jindřich Trpišovský už momentě, kdy dostával odchod Tomáše Součka reálné kontury.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jako by Tomáš Souček tušil, že éra po jeho odchodu nebude pro Slavii jednoduchá.

Článek

Přitom mu bylo a je jasné, že nahradit Součka v mistrovské sestavě nebude ani trochu snadné. „Skutečně hodně citelný zásah a obrovské oslabení po sportovní stránce," přitakával kouč Pražanů v momentě, kdy bylo zřejmé, že nikoli francouzské Monako, ale londýnský West Ham bude štací, na které lídr slávistického celku zakotví.

„Kapitán, nejlepší hlavičkář a zároveň střelec, dlouhodobě náš nejlepší hráč. A také jeden z mála vysokých hráčů, co nám v sestavě ještě zůstal," vyčísloval Trpišovský mínusy, které odchod Součka znamená pro jeho tým a s nimiž se bude muset on i mužstvo vyrovnat.

Ostatně, i v průběhu podzimu se potvrzovalo, jak důležitý mužem ve slávistickém soukolí Souček je. Nejen na evropské pohárové scéně, ale i na domácí, kde porcí 19 odehraných ligových zápasů a 1517 zvládnutých minut patřil k nejvytíženějším.

Co jeho přítomnost pro slávistický tým znamená, se zřejmě nejpřesvědčivěji projevilo v říjnovém osmifinále MOL Cupu v Ostravě, kde Pražané bez svého kapitána v sestavě prohráli v prodloužení s Baníkem 0:2 a představa o obhajobě pohárového primátu a repríze double se jim rozplynula.

Teď pro ně nastane éra po Součkovi.

Teď už je doba, kdy si to musí rozhodnout sám, říká o možném odchodu Tomáše Součka Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

Přivést náhradu bude složité, ví Trpišovský

„O to složitější bude zareagovat a přivést náhradu," naznačil Trpišovský už po sobotní strahovské přípravě s Českými Budějovicemi, že by v Edenu nemuseli hledat Součkova nástupce jen ve vlastních řadách. A to přesto, že na portugalské soustředění odletí slávistický trenér ve středu s osmadvacetičlenným hráčským kádrem.

„Máme dojednané čtyři zápasy, z nichž jeden chceme vyčlenit pro mladé hráče z širšího kádru. Jednak abychom jim dali možnost konfrontace s kvalitním soupeřem, jednak abychom je viděli v akci," vysvětluje Trpišovský, na jehož tým čeká první přípravné střetnutí v Portugalsku už v sobotu proti dánskému Aarhusu.

V sedmadvacetičlenném kádru bude muset během portugalského soustředění Trpišovský ukázat a pro jarní ligu připravit Součkova nástupce, jímž by se mohl stát kupříkladu Ševčík.

Je totiž nepravděpodobné, že by Slavia sháněla a našla adekvátní náhradu během dnů, které zbývají do konce přestupového období. V zahraničí těžko, protože ve většině zemí se transferové okno uzavře o půlnoci 31. ledna. Platí to i pro Turecko, kde měli Pražané už před časem vyhlédnutého Davida Pavelku. Legionář z SK Kasimpasa je však dlouhodobě zraněný, takže jako reálnější se jeví úvahu o letním transferu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček proměňuje nařízenou penaltu během utkání Ligy mistrů s Interem Milán.

V tuzemsku sice skončí přestupové období až 22. února, takže Nezmar s Trpišovským mají na hledání náhrady za Součka ještě relativně dost času, problém je však v tom, že hráč alespoň se přibližující kvalitám a fyzickým parametrům slávistického kapitána k mání není.

V jarní éře po Součkovi si proto kouč obhájce titulu bude muset nejspíš pomoci z vlastních zdrojů, a přitom hledat a zvažovat, na koho ukázat a koho přivést v létě.

Reklama