Hlavní obsah

Souček naše požadavky splňuje, hlásí kouč Kladivářů Moyes. Hostování ale ještě podepsáno není

Aktualizováno

Kladivářům se fotbalový záložník Tomáš Souček zatím stále ještě neupsal, ale parafa pod smlouvou o půlročním hostování a případném přestupu, pokud se West Ham v Premier League zachrání, je na spadnutí. I slova skotského kouče Davida Moyese na úterní tiskové konferenci v Londýně tomu nasvědčují. „Chceme přivádět mladé, ale současně zkušené hráče, kteří nám mohou pomoci,“ nechal se v souvislosti se Součkem slyšet Moyes, jehož hlavním úkolem je dovést West Ham k záchraně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček jako by běžel vstříc budoucnosti.

Článek

Pro Kladiváře je vzhledem k finanční situaci klubu záchrana jasnou prioritu. A nezbytnou. Ze zveřejněných výsledků hospodaření za uplynulý finanční rok totiž vyplývá, že klub vykazuje velké finanční ztráty, které mají hned několik příčin.

Nákupy hráčů za 214 milionů liber za poslední čtyři roky, smlouva pro propuštěného chilského kouče Manuela Pellegriniho, který pobíral osm milionů liber ročně, než ho v prosinci vedení Kladivářů propustilo, pronájem olympijskéjho stadionu, kde Hammers hrají a za který platí 2,5 milionu liber.

Ekonomické trable, v nichž se West Ham zmítá, se tím jen prohloubily. A kdyby snad klub z Premier League klub sestoupil a přišel tím o příjem z televizních práv a další benefity plynoucí u účasti v nejvyšší soutěži, znamenalo by to nejspíš nepřekonatelné těžkosti.

Právě proto chce rozdělit West Ham Součkův transfer na dvě etapy a rozdělit i platby za slávistického kapitána.

Za jarní hostování čtyři miliony eur, což představuje přibližně sto milionů korun, v případě záchrany pak míní uplatnit na hráče opci a zaplatit dalších 16 milionů.

Všechno nasvědčuje tomu, že k dohodě mezi vedením West Hamu a Slavií dojde a Souček, kterého doprovází v Londýně manažer Pavel Paska a šéf „velké" Slavie Jiří Vrba, smlouvu podepíše.

"Dohoda mezi Slavií a West Hamem nebyla zatím podepsána a jednání stále probíhají i mezi hráčem a anglickým klubem," upřesnil v podvečer Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie.

„Kapitán Slavie hrál jako defenzivní záložník, ale dal rovněž hodně gólů jako ofenzivní záložník. Splňuje všechny naše požadavky," citují slova Moyese ostrovní portály a dodávají, že podle kouče Kladivářů je Souček zhruba v polovině prohlídky a testů, které musí absolvovat.

„Myslím, že nám může pomoci v mnoha směrech, ale hlavně odpovídá profilu hráče, kterého ve West Hamu chceme. Musíme mu dát příležitost i čas, aby se tu adaptoval," prohlásil David Moyes na tiskové konferenci před středečním zápasem se suverénnem  Premier League Liverpoolem.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

David Moyes na snímku z roku 2017.

Zároveň Moyes, který vystřídal na lavičce  West Hamu zmiňovaného Pellegriniho, dodal, že s žádným dalším hráčem už West Ham nejedná a neřeší ani případnou nabídku transferu před koncem přestupního termínu, který vyprší o půlnoci 31. ledna.

West Ham figurující v tabulce na 17. příčce se stejným počtem bodů, jaké má na kontě Bournemouth a Watford figurující pod ním, by ve středu večer pochopitelně potřeboval s Kloppovým týmem bodovat. Něco podobného by se však rovnalo zázraku, protože Liverpool v dosavadních 23 zápasech jen jednou remizoval a všechny ostatní zápasy vyhrál.

Reklama

Související témata: