Hlavní obsah

Akce kulový blesk u konce. Plzeňský kanonýr Krmenčík už patří belgickým Bruggám

Plzeň
Aktualizováno

Byla to doslova akce kulový blesk. Ve středu dorazila výprava fotbalistů Viktorie Plzeň na soustředění do Španělska a ještě ten den večer za ní dorazila nabídka z belgických Brugg. S eminentním zájmem o Michaela Krmenčíka. „Na rozdíl od všech předešlých byla velice seriózní a splňovala veškeré naše požadavky. Proto jsme ji přijali a dali Krmenčíkovi souhlas, aby hned odletěl do Belgie na zdravotní prohlídku,“ potvrdil generální manažer Viktorie Adolf Šádek. Plzeňský kanonýr prohlídkou prošel, takže ve čtvrtek byl jeho transfer stvrzen.

Foto: Sport.cz

Nová posila Brugg Michael Krmenčík společně s Danielem Smejkalem, manažerem agentury IFM-M, která českého útočníka zastupuje.

Článek

V české lize odehrál Krmenčík celkem 127 zápasů a vstřelil 54 branek a s odchodem do zahraničí koketoval již několikrát. Naposledy jeho transfer zhatilo na podzim roku 2018 vážné zranění kolena. Musel na operaci a téměř na půl roku mohl na fotbal zapomenout.

„Michael prošel složitým obdobím, kdy se musel vypořádat se zraněním. Dokázal se však vrátit v plné síle, takže o něj byl znovu zájem v zahraničí. Měli jsme dohodu, že v případě lákavé nabídky pro obě strany mu nebudeme bránit v odchodu, což jsme nyní dodrželi," hlásil ze Španělska Šádek a děkoval i Danielu Šmejkalovi, jenž Krmenčíka zastupuje a na čtvrteční cestě do Belgie ho doprovázel.

„I díky němu proběhlo vše hladce," pochvaloval si, že i představa Viktorie došla naplnění.

O finanční částce, kterou Plzeň za Krmenčíkův přestup zinkasuje, se oficiální informace na světlo světa nedostaly, v koluárech se však spekuluje o sumě mezi šesti a sedmi miliony eur (153 - 179 milionů korun).

Bruggy na svých stránkách oznámily, že Krmenčík podepsal smlouvu na 3,5 roku.

Mimochodem - i před rokem odlétal Krmenčík ze soustředění ve Španělsku k přestupovým jednáním a zdravotní prohlídce do Belgie. Tehdy do Brugg v době, kdy se teprve dával dohromady po operaci předního zkříženého vazu v koleně. Za dva dny se do Estepony vrátil s nepořízenou.

Před dvěma lety nabízel Newcastle za Krmenčíka téměř 300 milionů korun, Viktoria však směřovala za titulem a vidina přímého postupu do Ligy mistrů byla silnější. Následně v létě 2018 o něj mocně usilovalo Bordeaux. Opět neúspěšně. Teď v prosinci se ho snažil získat FC Janov, nabídl však „pouze" pět milionů eur (128 milionů korun). Finanční požadavky managementu Viktorie nesplnilo posléze ani Udine.

Tentokrát však přestup do Brugg klapnul. S týmem lídra belgické ligy dnes poprvé trénoval, ale zatím není jisté, zda nastoupí už v nedělním utkání proti Antverpám. Šestadvacetiletý reprezentační útočník věří, že se do Plzně jednou vrátí.

"Neodchází se mi lehce, strávil jsem v Plzni hodně sezon a dal hodně gólů. Ale dostal jsem skvělou nabídku a domluvili jsme se s panem (generálním manažerem Adolfem) Šádkem, novým trenérem (Adriánem) Guľou a sportovním ředitelem, že je nejvyšší čas ochutnat jinou ligu. Na tu výzvu se těším," řekl Krmenčík pro plzeňskou klubovou televizi.

„Patřil mezi naše nejdůležitější hráče a měl výrazný podíl na úspěších, kterých jsme v poslední době dosáhli," poděkoval mu za odvedené služby Šádek, když byl přestup stvrzen.

I nový slovenský kouč Viktorie Adrian Guľa vyprovodil Krmenčíka s přáním, aby se mu v Belgii dařilo, i když teď bude muset řešit, koho postavit na hrot útoku a kdo bude v Plzni obstarávat góly.

Bruggy jsou po třiadvaceti odehraných kolech v čele belgické ligy s 54 body na kontě a s devítibodový náskokem před druhým Gentem. Na podzim hrály základní skupinu Ligy mistrů, obsadily  třetí místo a za tři týdny je čeká první kolo vyřazovací fáze Evropské ligy proti Manchesteru United.

V kabině se Krmenčík potká se Simonem Delim, který ještě v loňské sezoně hrál za pražskou Slavii, ale také s Ukrajincem Sobolem, jenž má za sebou rovněž působení v Edenu a Jablonci.

Momentálně nejlepším střelcem Brugg je sedmadvacetiletý Hansi Vanaken, záložník, který dal ve 23 zápasech jedenáct branek.Trenérem mužstva je pětačtyřicetiletý Belgičan Philippe Clement. Jeho svěřenci v neděli přivítají Antverpy, jimž dal Krmenčík dva góly v letním 3. předkole Evropské ligy. Plzni to ale tehdy k postupu nestačilo.

"Michael s námi už trénoval, ale po čtvrtečních náročných fyzických testech ještě ne úplně naplno. Nejprve musíme zjistit, zda je schopný nastoupit a pak vybereme hráče na utkání. Každopádně ví, jak se proti Antverpám prosadit," ujistil Clement na tiskové konferenci.

Reklama

Související témata: