Hlavní obsah

Sparta - Kladno 4:1Sparta se trápila jen půl hodiny, pak Kladno bezpečně přehrála

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Bartoš 0 : 1
38. Kisel 1 : 1
43. Pospěch 2 : 1
74. Došek 3 : 1
90. Slepička 4 : 1

Sparťanští fotbalisté zastavili svoji podzimní krizi dnešním ligovým vítězstvím 4:1 nad Kladnem. Středočeši sice na Letné brzy překvapivě vedli, ale obhájce titulu pak dokonale otočil výsledek ve svůj prospěch. Díky tomu se Letenští nejméně do nedělní večerní dohrávky v Ostravě dostali na třetí místo v tabulce a stáhli náskok vedoucí Slavie na pět bodů.

Článek

Na Letnou při nynějším trápení dorazilo málo diváků a dušičkové počasí symbolicky ukazovalo náladu, v níž je nynější Sparta. Domácí sice udělali změny v sestavě, do níž se vrátili po infekci Kladrubský i Pospěch, do branky poslal Bílek překvapivě Grigara, ale změny nebyly na hře nijak patrné.

Hosté nastoupili bez útočníka Jeslínka, protože v pátek se kluby domluvily, že hostující hráč nebude proti svému mateřskému klubu hrát. Jenže hostům to vůbec nevadilo a hnali se do útoku, jako kdyby hráli doma a v plné sestavě. Navíc ukázali, že jsou pozornými pozorovateli a v deváté minutě vstřelili do sparťanské sítě stejný gól, jako ve čtvrtek Curych: na trestný kop z třiceti metrů naběhl za obranu Bartoš, kterého neuhlídal Došek, a šokovaný Grigar jen smutně sledoval jak inkasuje.

Sparta spadla na úplné dno své letošní sezony a hráči ztratili na několik minut i zbytek sebevědomí. Kladenští mohou jen litovat, že své další šance nedotáhli do koncovky: ve 13. minutě se řítil Jeslínkův náhradník Semerák na branku, ale nakonec mu zabránil ve střele skluzem Brezinský a podobná akce se odehrála i ve 28. minutě.

Kisel vyrovnal výstavní střelou

To už byla Sparta v hlubokém útlumu a ve 38. minutě se poprvé z protější tribuny sneslo skandování "Bílek ven", vyzývající k odchodu domácího kouče. Fotbalisté na to ale odpověděli po svém: Kisel se napřáhl a ranou z pětadvaceti poslal míč přímo do šibenice.

Najednou byla na hřišti jiná Sparta - zlepšil se pohyb hráčů, Kisel s Pospěchem svým agresivním stylem začali strhávat spoluhráče a hosté se dostávali pod tlak, který brzy vyvrcholil druhým gólem. Ve 43. minutě Limberský poslal z levé strany centr do šestnáctky, kde ze souboje s brankářem vyšel vítězně Došek a odražený míč poslal Pospěch do branky.

Aktivita sparťanům zůstala i po pauze, do které už zasáhl reprezentační útočník Kulič. Zatímco v prvním poločase ohrožovala kladenskou branku především po pravé straně, v druhém táhnul většinu útoku na levé straně Matušovič, s nímž měli Bartoš s Dočkalem hodně práce. V 62. minutě se rychlost domácího záložníka prokázala nejmarkantněji, když prošel až k brankové čáře, odkud však marně hledal zpětnou přihrávkou Doška.

Poslední gól přidal Slepička

Hosté ve snaze alespoň vyrovnat poslali na hřiště alespoň jednoho hostujícího "sparťana" Vršajeviče, ale Sparta se hnala dál do útoku a vytvářela si další příležitosti. Hodně jí v té chvíli pomáhaly dlouhé nákopy brankáře Grigara, který rozděloval ze vzduchu Došek. Nakonec ale právě sparťanský útočník svým gólem rozhodnul. V 74. minutě po rychlé akci z pravé strany přišel Slepičkův centr, který prodloužil Kisel k volnému Doškovi a ten poprvé od 5. kola skóroval.

Pak měl stejný hráč ještě další dvě obrovské šance, ale svoji střeleckou bilanci už nerozšířil. Sparťané ale i bez jeho zásahů mířili ke klidnému závěru utkání, které by je mohlo odrazit ze současného trápení. Zvlášť, když po další Kiselově přihrávce vstřelil v nastaveném čase čtvrtý sparťanský gól Slepička.

Sparta Praha - SK Kladno 4:1 (2:1)
Branky: 38. Kisel, 43. Pospěch, 74. Došek, 90+1. Slepička - 9. Bartoš. Rozhodčí: Jílek - Chytil, Handlíř. ŽK: Matušovič - Dočkal. Diváci: 3911.
Sparta: Grigar - Pospěch, Brezinský, Kadlec, Limberský - Kisel, Kladrubský, Sylvestre (46. Kulič), Matušovič (81. Zeman) - Došek (89. Žofčák), Slepička. Trenér: Bílek.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Killar, Farbák, Čáp - Cigánek (68. Vršajevič), Gross, Szabo, Dočkal - Semerák (87. Zoubele), Zachariáš (78. Šilhan). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: