Hlavní obsah

Sparta po vzoru Anglie problémového fanouška na stadión nevpustí

PRAHA

Čtyři dny poté, co se fanoušci vloupali na stadión Sparty, přichází letenský tým se souborem opatření. Ta umožní konkrétní problémové jedince důsledně postihnout a zabránit jim, aby kazili atmosféru na stadiónu. „Tento soubor opatření není bojem s ultras a s kotlem. Změna v přístupu k fanouškům je radikální," naznačil Daniel Křetinský opatření, se kterými Sparta přichází v kampani - Sparta fandí slušně!

Článek

„Poslední varování“ zanechali sparťanští fanoušci svým fotbalistům, když se vloupali z pátku na sobotu na letenský stadión, sprejem postříkali sedačky na střídačce a zanechali varovný transparent na středovém kruhu hřiště.

„Jako hráči tento soubor opatření budeme podporovat. Je to i ochrana pro nás. Nehraje se dobře, když za vámi praskne petarda,“ přišel s vlastními pocity kapitán Sparty Zdeněk Pospěch, který se na tiskové konferenci objevil po boku prezidenta klubu Křetínského a sportovního ředitele Jozefa Chovance.

„Ochranka, která bude na stadiónu a v případě problému fanouška ho vyvede, je radikální změnou. Stejně tak jako nevpuštění problémového fanouška na stadión. Je to na naši vlastní odpovědnost. Uvědomujeme si, že to nemusí být v souladu s výkladem práva. Ale pokud se fanoušci budou soudit, že jim byl odepřen přístup na stadión, rádi s ním do soudní pře půjdeme,“ řekl prezident Křetínský s tím, že Sparta bude podporovat legislativní změny, které by dále vedly ke kultivaci fanoušků na stadiónech a k prevenci vůči problémovému chování některých fanoušků.

Technické zařízení v zimní přestávce

Takováto opatření si budou žádat jistý čas, aby se technickým způsobem dala realizovat. "Náklady na kamerový systém přijdou zhruba na deset miliónů korun. Počítáme, že během zimní přestávky bude instalováná veškerá technika. Náklady na pořadatelskou službu budou v desítkách tisíc na každý zápas," řekl k financování a technické realizaci nutných změn Křetínský.

Sparta zaznamenala v posledních utkáních úspěchy, když vítězně zvládla poslední tři odehraná utkání. Dostala se na druhé místo v tabulce za vedoucí Slavii a v následujících utkáních chce ztrátu na svého rivala co nejvíce stáhnout. „Chceme dokázat, že nejen Sparta má být na prvním místě, ale stejně tak i fanoušci by měli být těmi nejlepšími. S těmi problémovými se neztotožňujeme. Vážíme si fanoušků, kteří dělají dobrou atmosféru,“ řekl na tiskové konferenci sportovní ředitel Chovanec.

Fanoušci s pyrotechnikou byli ve věku 12-14 let

Fanoušci, kteří se zapojují do dění kolem kotle, a ultras jsou samozřejmě různého věku a Sparta si uvědomuje, že mnozí z nich nejsou plnoletí, ba dokonce jim ještě není ani patnáct let. Nejen rasistické skandování, ale také problém s pyrotechnikou je věc, která musí z domácích stadiónů vymizet. "Fanoušci, kteři manipulovali s pyrotechnikou byli ve věku dvanáct až čtrnáct let," řekl zárážející skutečnost prezident Křetínský.

"Jsme přesvědčeni, že v ultras není žádná organizovaná skupina, která by byla napojena na nějakou například neonacistickou organizaci," řekl na závěr prezident Sparty Jozef Chovanec.

Soubor opatření s nimiž Sparta přichází:
Konkrétní fanoušci, kteří se dopustí nepřípustného jednání, budou identifikováni a v budoucnosti jim nebude povolen přístup na stadión.
Na pachatele podezřelého ze spáchání trestného činu (zejména nedovoleného ozbrojování a rasové trestné činy) bude vždy podáno trestní oznámení.
V případě nepřípustného chování mimo prostor kotle bude pořadatelská služba oprávněna po předchozím upozornění takového fanouška vyvést.
Do sektoru Ultras bude zakázán vstup osobám mladším 15ti let.
Na stadiónu bude instalován nejmodernější kamerový systém, umožňující dokonalou identifikaci problémových fanoušků.
Bude upraven návštěvní řád AXA Arény a výrazně posílena pořadatelská služba. Vznikne její zcela nová složka, pověřená výhradně dohledem na dodržování jednotlivých pravidel přímo v ochozech.
Bude vybudován samostatný vchod do sektoru Ultras a provedena evidence Ultras.
AC Sparta Praha fotbal se aktivně zapojí do diskuzí o novelizaci současného trestního zákona.

Reklama

Související témata: