Hlavní obsah

Sparta startuje jaro s Dočkalem. Vzkřísí lídr taky střelce?

Praha

Dohonit Plzeň a obsadit druhé místo, navíc získat domácí pohár. Fotbalová Sparta se sobotním domácím duelem s Libercem vydává na jarní misi. Letenští doufají, že bude lepší než podzimní. Takřka po roce se na ligovou scénu vrací kapitán Dočkal. „Už na podzim jsme vnímali, že Bořek je lídr v kabině. Jen se čekalo, až se vrátí na hřiště. Jsme přesvědčený, že nám pomůže,“ ujišťuje stoper David Lischka.

Věřím, že příprava se zúročí a v sobotu uvidíme organizovaný tým, který bude bojovat za rudý dres, doufá Tomáš Rosický Video: Sport.cz

 
Článek

Tři porážky ze soustředění ve Španělsku se teď nepočítají. Zůstává jen ligová tabulka a ohlášený hon na Plzeň, která má pět bodů k dobru.

Stíhací jízdu už by měl řídit staronový kapitán Dočkal.

„Bořek je fyzicky připravený tak na dvě třetiny zápasu, možná ještě nějaký deficit cítit bude. Musíme být opatrní, aby začátek ligy fyzicky zvládal, protože naše požadavky jsou vysoké. Jeho kondice ale bude lepší a lepší," líčí trenér Václav Jílek.

Jak to bude s Kangou? Sparta už ví, kdo může naskočit na jeho poziciVideo: Sport.cz

Dočkala nestaví do role spasitele, ale je jasné, jak moc si od něj slibuje.

„Má obrovskou kvalitu, usměrňuje hru, umí vyřešit finální fázi. Má i přesah směrem ke kabině, obrovské zkušenosti. Důležité je, že vše zúročuje ve prospěch týmu," poukazuje kouč.

Na hřišti chyběl organizátor

Letenští si po podzimu vyhodnotili, že nezvládli některá utkání, v nichž měli navrch. Chyběla jim právě vůdčí osobnost a organizátor přímo na hřišti.

„Z pozice trenéra nemůžete ovlivnit všechno a mužstvo musí fungovat na hřišti samo. To může být Bořkova role. Nechci se ale k němu zase upínat jako ke spasiteli, který všechno zachrání. Měl svoje obrovské zdravotní problémy. Ale pokud se bude cítit dobře, prodá svou kvalitu a bude týmu dávat strašně moc. Neschovává se, cítí zodpovědnost za tým a výsledek," přemítá Jílek.

Naprosto neuvěřitelná neprofesionalita, říká o Martinu Haškovi Tomáš Rosický. A proč Spartě nevyšel přichod Tijaniho?Video: Sport.cz

Dočkalův návrat by měl prospět také spoluhráčům, kteří hledají optimální formu. Třeba útočníkovi Tettehovi.

Úžasný chlap, zjistil Tetteh

„Když tady byl Nico (Stanciu), měli jsme spolu blízký vztah a dokázali ho přenést i na hřiště. Teď je tady Bořek, fantastický hráč," popsal pro klubovou televizi Benjamin Tetteh.

„Když se vrátil do tréninku, sledoval jsem ho a říkal si: Tenhle chlap je úžasný! Když bude zdravý, bude top hráč a já z něj můžu těžit. Chce hrát neustále dopředu. Pokud se s ním sehraju, může z toho být něco skvělého," těší se Tetteh.

Když do Sparty přišel, měl předloni parádní podzim. Další rok se ovšem hledal. Loni na podzim spíš střídal a dal pět gólů.

Velký talent mění myšlení

„Benji za celou přípravu odehrál velmi dobrá utkání, hlavně v Praze. I proti Bodo hrál dobře, bohužel se střelecky neprosadil. Nevyšla mu generálka, tam jsem měl daleko vyšší nároky. Na jeho obranu je ale třeba říct, že tam nezafungoval tým jako celek," hodnotí trenér Jílek.

Vede s útočníkem individuální pohovory. „Benji na sobě pracuje i po tréninku, přidává si, mění myšlení. Cítím z něj, že chce dávat góly. Ale kousek cesty, ve smyslu větší zarputilosti, má ještě před sebou," upozorňuje kouč.

Tetteh by měl začít v útoku jako jednička.

„Libor Kozák odjel ze soustředění se zdravotním handicapem, už by ale měl být v pořádku. Venca Drchal vypadá skvěle v tréninku, chce se rvát o své místo po zranění. Dostane šanci se rozehrát v béčku a pak obhájit svou pozici v A-týmu," avizuje Jílek.

Zápas Sparta - Liberec se hraje od 17:00, sledovat ho můžete v online reportáži na Sport.cz.

Reklama