Hlavní obsah

ČMFS uvažuje o zákazu výjezdů fanoušků na venkovní zápasy

PRAHA

Výtržnosti při pondělním derby pražských „S“ urychlily připravované setkání zástupců ČMFS s poslanci Parlamentu České republiky. Fanoušci Slavie a Sparty způsobili na strahovském stadiónu škodu přesahující půl miliónu korun, zklidnění situace přinesl až zásah několika desítek policistů. "Vážně uvažujeme o tom, jestli klubům nedoporučíme, aby příznivci hostujícího týmu necestovali k zápasům na cizích hřištích,“ uvedl ředitel úseku profesionálního fotbalu Ivo Lubas.

Článek

Za fotbalový svaz se středečního pracovního jednání s poslanci Parlamentu České republiky zúčastnili generální sekretář ČMFS Rudolf Řepka, ředitel úseku profesionálního fotbalu Ivo Lubas a bezpečnostní manažer Miroslav Platil.

„Hledáme podporu napříč politickým spektrem, abychom v co nejkratší době zavedli českou verzi „anglického modelu“, aplikovaného do zdejšího právního prostředí,“ popsal současné dění Miroslav Platil a dodal: „Zároveň však chceme předejít tomu, že ho začneme urychleně zavádět až na základě děsivých důsledků událostí na některém z našich ligových stadionů, jako tomu bylo před lety právě v Anglii.“

Na ostrovech několik takřka válečných scén a tragédií spojených s fotbalem donutilo vedení tamního svazu a členů státní správy k radikálním krokům, díky nimž je nyní o bezpečnost diváků postaráno takřka dokonale. Za prohřešek totiž může viník přijít o fotbalovou podívanou na hodně dlouhou dobu či dokonce navždy. Na stadióny, kde bylo dříve místo jen pro otrlé povahy, tak dnes v poklidu míří zástupy rodin s dětmi.

Derby nebylo posledním rizikovým zápasem

I když bylo derby pražských „S“ považováno za vrchol ligového jara, do konce sezóny zbývá odehrát ještě několik ostře sledovaných zápasů, které mohou vyvolat podobnou eskalaci násilí na stadiónech. Alespoň tak to vidí svazoví činovníci. Mezi rizikové lze dle předešlých zkušeností zařadit především výjezdy takzvaných fanoušků ostravského Baníku, Sparty a Klokanů na venkovní zápasy svých miláčků.

„Požadujeme po pořádajících klubech při těchto rizikových utkáních maximální bezpečnostní opatření, aby se letošní ročník I. Gambrinus ligy důstojně dohrál,“ uvedl ligový šéf Ivo Lubas v prohlášení zaslaném zástupcům médií. Dále uvedl, že než bude legislativa upravena natolik, aby se česká liga mohla vydat směrem k anglickému modelu, bude možná vzor hledat na jihu Evropy.

„Po neblahých zkušenostech z nedávného vandalského chování fanoušků Baníku Ostrava na vyčleněné tribuně Androva stadiónu v Olomouci vážně uvažujeme o tom, jestli klubům na úterním Ligovém shromáždění nedoporučíme, aby podobně, jako tomu je v Itálii, necestovali příznivci hostujícího týmu k zápasům na cizích hřištích,“ dodal Lubas.

Zástupci ČMFS se na středečním jednání s poslanci Parlamentu České republiky také dohodli, že se v příštím týdnu uskuteční další schůzka na téma bezpečnosti na fotbalových stadiónech.

Reklama