Hlavní obsah

Bizarní děkovačka pro jediný manželský pár za oknem. I takový je fotbal bez lidí

Hrát se bude, ale bez diváků. Krizová verze, která zatím pro další dvě kola české fotbalové ligy platí. Zápasy před uzavřeným hledištěm přinášejí do značně míry apokaliptickou atmosféru. A mnohdy i bizarní výjevy. Před lety se pionýrem proti své vůli stala pražská Slavia. V roce 2011 měla Eden uzavřený na tři utkání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Utkání Slavie s Příbrami se odehrálo za zavřenými dveřmi. Manželé Štěpánkovi však na trest vyzráli...

Článek

Jaký je fotbal bez diváků? Zeptejte se ve Vršovicích...

Disciplinárka v květnu 2011 řešila průlomový případ. Ještě nikdy v samostatné historii českého fotbalu se nestalo, aby byl zápas předčasně ukončen po hromadných násilnostech příznivců.

Až v semifinále Ondrášovka Cupu proti Olomouci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vitali Trubila zahrává rohový kop před prázdnými tribunami v duelu proti Příbrami.

Komise napařila Slavii uzavření stadionu na tři zápasy. Sešívaní je všechny vyhráli. Jednou porazili v derby Bohemians a hned dvakrát Příbram, jelikož trest rozdělila letní přestávka.

Oslava okoukaná z videa

Skóre prvního duelu se Středočechy otevřel záložník Štěpán Koreš a po gólu běžel pod prázdnou severní tribunu, kde stává slávistický kotel. Z legrace dělal oslavná gesta, jako kdyby na místech byli fanoušci.

„Už v kabině jsem si dělal srandu. Viděl jsem na YouTube video, kde hráč tohle udělal. Radoval se, jako kdyby tam bylo 50 tisíc fanoušků, a pak byl záběr na tribunu, kde nikdo nebyl," usmíval se Koreš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štěpán Koreš rozjíždí pitoreskní oslavu gólu pro prázdné tribuny...

Po utkání nastala další kuriózní situace. Zkušený David Hubáček zorganizoval tradiční děkovačku pro pouhé dva fanoušky. Manžele Štěpánkovi, kteří si rezervovali pokoj v hotelu Iris, odkud je vidět na hřiště.

„Jezdí s námi na každý zápas, na soustředění, vozí nám nějaké dobroty. Jsou kovaní slávisté, tak jsme jim zamávali," culil se Koreš.

Jediný pokoj s výhledem na hřiště

„Přišli jsme na způsob, jak kluky v akci stejně vidět. Koupili jsme si na den zápasu pokoj v hotelu, který je v tribuně v severní části stadionu. Jen jediný má okna s výhledem na hřiště. Tiskový mluvčí Ondra Zlámal nám pak říkal, že při zápasech Evropské ligy pokoj koupila UEFA a okna zakryla, aby z něj nešlo pořizovat nelegální záznam," popsala Radmila Štěpánková v knize Vzpomínky mistrů od autora Ondřeje Zlámala.

Loni v létě se zápas duchů do Edenu vrátil. Slavia musela sehrát před prázdným hledištěm ligový zápas s Libercem. Důvodem byl disciplinární trest pro domácí za výtržnosti fanoušků v předchozím domácím utkání s Olomoucí.

Fotbalový pohřeb už nikdy víc!

„Strašně smutné, takový fotbalový pohřeb," líčil trenér Jindřich Trpišovský, přestože sešívaní vyhráli 1:0 a dál vedli tabulku.

„V podstatě jsme lidem zakázali přijít na fotbal. Hrajeme kvůli nim, kvůli atmosféře. Uzavřený stadion jsem zažil poprvé a doufám, že naposledy," přál si Trpišovský.

Během nejbližších dvou ligových kol se má situace opakovat na všech ligových stadionech.

Ale kdo ví, zda na ně kvůli pandemii koronaviru vůbec dojde...

Reklama