Hlavní obsah

O obnovenou premiéru Páník zatím přišel, i předčasný konec ligy si dovede představit

Zlín

Čekala na něho obnovená premiéra na lavičce fotbalistů Zlína, kam se vrátil po dvou letech. Zkušený trenér Bohumil Páník však se svým mužstvem k páteční předehrávce 25. ligového kola do Jablonce vzhledem k vládnímu vyhlášení nouzového stavu kvůli boji s koronavirem samozřejmě neodcestoval. „Připravovali jsme se pečlivě, ale tušili jsme, že může dojít k odkladu. Nařízení pochopitelně respektujeme. Zdraví hráčů i dalších aktérů je v tuto chvíli přednější než fotbal,“ bere třiašedesátiletý kouč současnou situaci s nadhledem.

Foto: ČTK

K fotbalistům Zlína se vrátil trenér Bohumil Páník, na obnovenou premiéru na ligové scéně si ale musí počkat.

Článek

Na víkend Páník vybavil svoje hráče individuálními tréninkovými plány. „V pondělí rozhodneme, jak budeme v přípravě pokračovat. Zjišťujeme, zda se můžeme vůbec jako tým scházet. Pokud ano, střídali bychom zřejmě v nadcházejících týdnech tréninkové bloky s kratšími obdobími volna," předpokládá.

Vzhledem k neplánované pauze v nejvyšší soutěži má nyní možnost zapracovat na herních nedostatcích, kvůli nimž se ševci propadli v tabulce po nevydařeném vstupu do jara až na čtrnáctou barážovou příčku.

„Zda v tom vidím aspoň malé pozitivum? Takhle vůbec nepřemýšlím. To, co se děje teď, asi nikdo z nás v minulosti ještě nezažil. V našem uvažování by měly mít momentálně navrch úplně jiné dimenze. Sport teď není zdaleka to nejdůležitější," tvrdí rezolutně Páník.

Dokládá to informacemi z Itálie. „Snažím se tamní dění sledovat velice bedlivě. I když i u nás je teď spoustě lidí těžce, málokdo si dovede představit, s jakými obrovskými problémy se mnozí potýkají tam," přemítá.

Uzavře se i fotbalová liga?

Přesto by Páník uvítal, aby ligová soutěž pokračovala co nejdřív. „Nechci ovšem spekulovat, kdy by se tak mohlo stát. Vždyť situace se vyvíjí nesmírně dynamicky. My budeme samozřejmě v daných podmínkách trénovat poctivě dál. Zároveň sledujeme, co se ohledně dalšího šíření koronaviru bude dít. Hodláme plně respektovat rozhodnutí České vlády, Bezpečnostní rady státu a dalších autorit. Jejich verdikty musí být povýšeny nad veškeré fotbalové dění, když může jít i o životy," má jasno.

Páník si dokáže i představit, že by byl současný ligový ročník, stejně jako nedávno hokejová extraliga, ukončen předčasně. Ví ovšem, že by to ve fotbale přivodilo vzhledem k obsazení účastnických míst v evropských pohárech a postupům či sestupům v návaznosti na druhou ligu mnohem větší komplikace.

„Ale já nejsem od toho, abych říkal, jak takovou situaci vyřešit, pokud by nastala. To by museli společně projednat představitelé Ligové asociace s majiteli klubů," domnívá se Páník.

Reklama

Související témata: