Hlavní obsah

Rekordmanem navždy. Pán titulů slaví padesátiny a místo fotbalu plní dezinfekci

Někteří fotbalisté hrají a jiní sbírají mistrovské tituly... Jiří Novotný patří jednoznačně do druhé kategorie. Se čtrnácti triumfy nejspíš už navždy zůstane domácím rekordmanem. Dlouholetý obránce Sparty slaví 7. dubna padesátiny. Fotbal hraje dál, je stále na soupisce Viktorie Vestec, kde má u Prahy také svou akademii pro malé fotbalisty. A když teď soutěže stojí, pomáhá v obci aspoň s plněním dezinfekce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Spartu měl Jiří Novotný dlouhá léta na povel...

Článek
Fotogalerie

Těžká doba oslavám nepřeje. Zato každý, kdo přiloží ruce k dílu, se hodí. A internacionálové nejsou výjimkou.

„I fotbalová legenda Jirka Novotný nám pomáhá s plněním dezinfekce pro vás," hlásí obec Vestec u Prahy, že se ligový rekordman zapojil do výzvy Společně to zvládneme.

Foto: Sport.cz

I fotbalová legenda Jirka Novotný pomáhá s plněním dezinfekce.

Zažil ještě společnou československou soutěž a jeho ligová čísla jsou mimořádná. Odehrál celkem 405 ligových zápasů, v nichž vstřelil 31 branek. Celkem získal 14 titulů, šest ve společné a osm v samostatné soutěži. Všechny se Spartou, kterou léta vedl jako kapitán.

Nakonec si zakopal i v Kazani, do zahraničí ovšem mohl odejít mnohem dříve. Třeba po sezoně 1991/92, kdy Uhrinova Sparta zazářila v nultém ročníku Ligy mistrů.

Do Marseille ho nepustili

„Vyřadili jsme Marseille a Olympique mě chtěl hned koupit. Sparta mě ale nepustila, doba byla taková. Není však nikde psáno, že bych se venku chytil. A o co jsem v zahraničí přišel, to jsem si doma se Spartou starty v Lize mistrů a pohárech vynahradil," uvědomuje si Jiří Novotný.

Top 25 osobností ligy - Jiří Novotný

Když tedy bilancuje aktivní kariéru, může být spokojený. „Ne maximálně, protože vždycky jde dosáhnout ještě něčeho víc. Třeba kdybych nepřišel o stříbro z Anglie... Měl jsem na druhou stranu zase štěstí, že vážná zranění se mi vyhýbala. A díky tomu jsem stihl všechno, co jsem zažil," říká Novotný smířlivě.

Vynikající hlavičkář odehrál v československé a české reprezentaci v letech 1991-2002 celkem 33 zápasů a vstřelil dva góly. Nyní má ve Vestci u Prahy svou akademii pro malé fotbalisty, je patronem reprezentace do dvaceti let a na starosti má i starou gardu pražské Sparty. A za Vestec stále aktivně hraje.

Fotbal ho pořád baví

S fotbalem začínal ve Stochově. Od 14 let pak hrál za Spartu, kterou opustil pouze na jaře 1999, kdy hostoval ve Slovanu Liberec. V únoru 2003 byl uvolněn do ruského Rubinu Kazaň. Po dvou letech se vrátil domů, do druholigového Mostu, kterému pomohl k postupu do první ligy. V lednu 2007 odešel na hostování do Blšan a poslední dvě sezony své profesionální kariéry odehrál ve slovenském Ružomberoku a druholigové Dukle.

V roce 2013 se ve Vestci dohodl na založení Fotbalová akademie Jiřího Novotného, o rok později tam začal hrát i za áčko dospělých. Postoupil s ním až do 1. A třídy, ve které je tým v aktuální tabulce na druhém místě.

„Když jsem já začínal, byli pro mě nejdůležitější trenéři a fotbalové vzory. Fotbal mě bavil a baví stále. Pokud můžu současným klukům pomoct fotbalově růst, dělá mi to radost a zároveň vidím za mou prací výsledky, medaile a poháry. V budoucnu možná i přestupy kluků do větších klubů," usmívá se čerstvě padesátiletý šéftrenér mládeže.

Reklama

Související témata: