Hlavní obsah

Chloubou českých fotbalových stánků je Eden, další prošly rekonstrukcí

Milan VlčekSport.cz

Slávisté se konečně dočkali, a tak pro ně bude fotbalová sezóna 2008/09 první, ve které budou moci na úvodní domácí zápas přijít na nový stadión v Edenu. Nejmodernější stadión v Česku s největší kapacitou sice zažil ostrý test na konci minulého ročníku v utkání Slavia - Jablonec, nyní už je ale kompletně vybaven a připraven na nápor fanoušků. Další stadióny prvoligových týmů prošly jistou rekonstrukcí. Vyhřívané trávníky však stále nemá šest klubů nejvyšší soutěže.

Článek

Jednadvacet tisíc fanoušků by mohlo shlédnout utkání fotbalové ligy, pakliže by na moderním stánku v Edenu bylo vyprodáno. Slávistický stánek tak téměř o pět set míst k sezení předčil do té doby největší stadión, jímž se na Letné chlubila Sparta.

Rekonstrukci v podobě vyhřívaného trávníku prošel v letní pauze například brněnský stadión v Králově Poli. Přesto už jsou všichni v moravské metropoli natěšeni na stěhování za Lužánky, kde má v nejbližších letech vyrůst zbrusu nový stánek. „Navržený stadión je podle mě nádherný. Prezentovaná inspirace Koloseem je úžasná,“ nemůže si na klubových stránkách vynachválit plánovaný model stavby místopředseda představenstva Brna Roman Pros.

Trávník na stadiónu Žižkova, na němž v nadcházející sezóně bude hrát zápasy kromě domácího týmu také prvoligový nováček Bohemians Praha, je již po dlouhá léta kritizován za špatný stav. Převážně v zimních měsících se povrch hřiště často měnil na oraniště.

Šestice týmů nemá vyhřívaný trávník 

„Naše mužstvo přesouvá své tréninkové programy na stadión v Horních Počernicích, a tak by trávník neměl být v nové sezóně vytěžován více, jak v minulém ročníku. S fotbalovým svazem jsme dohodnutí, že v případě zhoršení stavu trávníku, si musí klub Bohemians Praha najít hřiště pro svá domácí utkání jinde,“ řekl na předsezónní tiskové konferenci předseda představenstva Viktorie Žižkov Luděk Vinš s tím, že má trávník projít rozsáhlou rekonstrukcí po skončení sezóny.

Rekonstrukcí prošel i českobudějovický stadión. Změna je patrná u vjezdu na stadión. Hlavní novinkou, kterou pocítí hlavně hráči v zimních měsících je nový vyhřívaný trávník. Oficiálně bude stánek na jihu Čech uveden do provozu dva dny před prvním domácím zápasem proti Bohemians Praha. Naopak ve Zlíně se z důvodu nedostatku financí k vybudování vyhřívaného trávníku ještě nedostali.

Od sezóny 2009/2010 pak budou mít prvoligové týmy za povinnost vlastnit vyhřívaný trávník. To v tuto chvíli splňuje 10 týmů, když po skončení nadcházejícího ročníku budou muset za předpokladu udržení se v lize sáhnout k rekonstrukci týmy Žižkova, Příbrami, Ostravy, Bohemians Praha, Zlína a Kladna.

Reklama