Hlavní obsah

Prymula z nich musí mít radost. Z fotbalových kustodů jsou napůl hygienici!

Praha

Holky pro všechno. Poskytují hráčům servis, starají se o dobrou náladu. Zastávají roli pradlen, řidičů a další profese. Nakolik doba koronavirová změnila práci fotbalovým kustodům? V nadsázce lze říct, že se z nich po spuštění omezených společných tréninků stali hygienici. Epidemiolog Prymula by z nich asi měl radost...

Foto: Sport.cz

Kustod Jablonce Aleš Češek po tréninku dezinfikuje míč.

Článek

„Mám volnější režim. Nejezdí se na zápasy, odpadá neustálé balení a převážení věcí. Pochopitelně ale dál vozím na tréninky pomůcky," říká dlouholetý kustod Jablonce Aleš Češek, kterému na Střelnici odjakživa nikdo neřekne jinak než Čenda.

„Když situaci odlehčím, tento režim by mi nevadil, práce mám méně," culí se Radek Balog, kustod Bohemians 1905. „Nemusím jezdit dřív na sraz před tréninkem, abych chystal věci. Ani nevozím špinavé prádlo do prádelny," vypočítává Balog činnosti, které mu teď odpadají.

U Botiče i v Jablonci hráči vyfasovali dvě sady tréninkových věcí, kvůli zákazu pobytu ve společných prostorách je mají „na triku". Ženatým perou manželky, svobodní se s touto činností musejí popasovat sami. „Jsem zvědavý, jak se s tím mladí kluci poperou. Až věci vrátí, v jakém stavu budou. Dal jsem jim ale černo-červenou kombinaci, riziko obarvení snad nehrozí," směje se Češek.

Po tréninku, namísto obvyklé starosti o špinavé prádlo, si navlíkne gumové rukavice, nasadí roušku a dezinfikuje pomůcky včetně míčů. Jeho kolega z Ďolíčku má na tuto práci specialistu. „Míče a pomůcky nechám v šatně, dotyčný pán celou místnost vydezinfikuje. Také záchody a prostory, kde se pohybují fyzioterapeuti, maséři," podotýká Balog.

Kustodi bývají oblíbenými členy kabiny. S hráči mají nadstandardní vztahy, sdílejí s nimi dobré i zlé, zapojují se do legrácek. „Kabina mi chybí. Třeba když před tréninkem kluci řeší, co píšou média," říká s úsměvem Balog.

Je nepsaná pravda, že díky pobytu v mladém kolektivu kustodi duchem nestárnou. Dvaašedesátiletý Češek je toho příkladem. „Je pravda, že jsem si vtípků užil víc dřív, kdy jsem měl k mančaftu blíž věkově. Teď jsem od kluků přece jen dál. Ale pořád mám jejich názory a mluvu," uvádí Češek. Se svým kolegou se shodují: budeme šťastní, až se vrátíme do obvyklého kolotoče. Což by znamenalo, že nejen fotbal je zase v pořádku...

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články