Hlavní obsah

Kouzlo Edenu působí, ze slávistickécho chrámu se stala nedobytná tvrz

PRAHA

V nedobytnou tvrz proměnili Eden fotbalisté pražské Slavie. V novém svatostánku nejenže v letošní sezóně nenašli přemožitele, ale nedostali ani jednu branku. I zásluhou diváků, kterých si na pět ligových zápasů našlo do Edenu cestu přes jedenapadesát tisíc! „S působením na novém stadiónu jsme spokojeni po všech stránkách,“ řekl pro Sport.cz předseda představenstva klubu Tomáš Rosen.

Článek

Před sezónou plánovalo slávistické vedení průměrné návštěvy na domácí zápasy  kolem deseti tisíc diváků. Po třetině soutěže může být spokojeno. V pěti duelech vidělo sešívané celkem 51 635 platících fanoušků, což je něco málo přes zmiňovanou desetitisícovou hranici.

Rekord hned při premiéře

Největší návštěva přišla na první domácí zápas v letošní sezóně - střetnutí s Příbramí vidělo 13 168 slávistů. Klub navíc prodal sedm a půl tisíce permanentních vstupenek. „S takovým číslem jsme počítali,“ řekl pro Sport.cz předseda představenstva klubu Tomáš Rosen a dodával, že s působením na novém stadiónu je slávistická generalita spokojena po všech stránkách.

"Jsme rádi, že si diváci našli do Edenu cestu, ale kdyby jich chodilo ještě o pár tisíc více, nikdo by se nezlobil. Skvělá divácká kulisa hráčům moc pomáhá,“ pochvaloval si  Rosen a dodal, že nejatraktivnější zápasy Eden teprve čekají.

Slavia doma ještě neinkasovala

Je několik důvodů, proč fanoušci do Edenu chodí. Jedním z hlavních jsou výkony červenobílé družiny trenéra Karla Jarolíma. Jeho svěřenci mají v nově vybudované aréně skvostnou bilanci. V sedmi doposud odehraných ligových zápasech  a dvou duelech evropských pohárů nemusel gólman Vaniak ani jednou lovit míč ze své sítě. Nulu udržel proti tuzemským střelcům a vychytal ji i proti italské Fiorentině a rumunské Vaslui.

V lize se na slávistickou obranu v jejím chrámu nepodařilo vyzrát Příbrami, Bohemians, Jablonci, Olomouci ani Kladnu. Navíc soupeři sešívaných často odjížděli s pěkným výpraskem. Pět branek si odvezli střížkovští Bohemians i Kladno. Celkové skóre 16:0 hovoří jasně: Do Edenu se jezdí pro výprasky!

Pětadvacet gólů za posledních sedm kol

Po rozpačitém úvodu sezóny, kdy sešívaní dali ve třech zápasech tři branky a měli na kontě jen čtyři body, nastal zlom. „Za posledních sedm kol jsme vstřelili 25 gólů. Trenér se rozhodl pro ofenzivní pojetí a podle toho naše hra vypadá. Mužstvo má momentálně skvělou formu, hráči si věří, v kádru panuje pohoda. A hlavně - hrajeme de facto stejně doma, jako venku," libuje si slávistický boss Tomáš Rosen, jemuž je jasné, jak moc velkou roli sehrál v proměně jeho klubu návrat do Edenu. Nový slávistický chrám se nedá vůbec strahovským vyhnanstvím srovnávat.

„Eden je fotbalová aréna. Strahov byl multifunkční areál včetně atletické dráhy,“ připomíná Roden, že naplněný sen několika slávistických generací opravdu působí.

Reklama

Související témata: