Hlavní obsah

Brabec se vrací ke karanténě: V Plzni jsme vybílili posilovnu!

Praha

Namísto, aby s Plzní dál proháněl Slavii, jejíž náskok během úvodních čtyř kol na jaře smazala o plných osm bodů, běhal Jakub Brabec po lese. V okolí Červeného Újezdu, vísky poblíž Prahy, kde s rodinou bydlí. Nebo v rámci charitativních akcí Viktorie rozvážel po Plzni jídlo lidem v první „koronavirové" linii. „Snad se teď už vrací všechno do normálu a začneme zase hrát," přeje si stoper Viktorie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec z Viktorie Plzeň během utkání nadstavby na Slavii.

Článek

Když jste v lednu dorazil na start zimní přípravy, pochvaloval jste si, že je konec „očistce". Jak jste pak snášel karanténu?

Paradoxně líp. Díky příznivému počasí bylo tohle období jednodušší. Byli jsme s dětmi na zahradě, chodili jsme na procházky. Děti musím pochválit, byly hodné, s manželkou jsme ale i tak měli solidní zápřah. Karanténa se zvládnout dala. Pochopitelně, co se týká fotbalu, nebylo to nic příjemného.

Fádní běhání bez míče.

Balon mi hodně chyběl. Jsme zvyklí celý život běhat za míčem. Bez něj se dřina kouše hůř. Scházel mi moc i kontakt s klukama, sranda v kabině. O to víc jsme hltali novinky. Ani ne tak o koronaviru, ale kdy nám dovolí trénovat na hřišti.

Nyní už sice na hřišti trénujte, jenže bez možnosti kontaktu.

Musíme udržovat odstupy. Je těžké na to stále myslet, přece jen, odmala chodíme do soubojů. Musíme teď emoce krotit a přemýšlet, že jsou tady nařízení, díky kterým můžeme trénovat. Klubové zázemí nadále nevyužíváme.

Bylo složité udržovat si poslední týdny motivaci? Ani teď není jisté, jestli se liga dohraje.

Bylo dobré, že nám trenéři náplň namixovali, aby byla pestrá. Rozhodně ale nebylo příjemné pořád dokola běhat v lese. Běhy, aby se vyrovnaly tréninkové nebo zápasové zátěži, byly dlouhé. K tomu posilovna, doma i venku. Vybavení jsme si půjčili v Plzni. Když nám oznámili, že máme jet domů, vybílili jsme posilovnu.(směje se) Teď se kontrolovalo, co kdo nevrátil, co chybí. Ne, pochopitelně si dělám legraci.

S jakým očekáváním půjdete do ostrých zápasů? Nemáte obavy, že s týmem dlouhá pauza zamává?

Strach nemám. Myslím, že jsme připraveni hrát úplně v klidu. Samozřejmě, první zápasy budou zvláštní, ale zase ne tolik. Přirovnal bych to k začátkům sezony, po letní nebo zimní přípravě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jakub Brabec se raduje z gólu v dresu české reprezentace.

Jste připravený také na prázdné tribuny?

Když nám v březnu oznámili, že na Spartě budeme hrát bez fanoušků, říkali jsme si, ať radši nehrajeme. Teď budeme rádi, když nás nechají bez diváků vůbec hrát. Všichni si přejeme, aby se sezona dohrála, abychom mohli zase dělat práci, která nás baví a živí.

Rád byste absolvoval i nadstavbu?

Upřímně, nepřemýšlím nad tím, že by se nadstavba nedohrávala. Pak už by se nemuselo dohrávat vůbec, s vědomím nadstavby jsme přece ligu rozjížděli. Jestli zbývá v základní části odehrát šest utkání, není ve hře tolik bodů. Když už dohrávat, tak s nadstavbou. Zvládnout se určitě dá.

Po podzimu jste na Slavii ztráceli 16 bodů, během čtyř kola na jaře jste manko stáhli na polovinu. Je v silách Plzně ji trumfnout?

Titul má v rukách pořád Slavia. Má příliš bodů na to, než abych mohl prohlásit, že se s ní popereme o titul. Cestu za ním si může pokazit jenom ona sama. Na nás je, abychom co nejčastěji vyhrávali. Se Slavií se, pokud bude nadstavba, ještě dvakrát setkáme. Soustředíme se ale také na pohár, který chceme vyhrát.

Pokud se bude v lize pokračovat, začnete na Spartě. Nepřál byste si na rozjezd spíš jiného soupeře?

Proč? Netroufám si říct, že bych si určil někoho slabšího nebo silnějšího. Doufám, že do ligy vkročíme třemi body. Je jedno, proti komu budeme stát.

Reklama

Související témata: