Hlavní obsah

Fotbalová liga se vrací. Pro restart soutěže se vyslovilo třináct klubů, jen Zlín, Opava a Karviná ne

Praha
Aktualizováno

Fotbalová liga bude pokračovat od 26. května pětadvacátým kolem. Restart schválili účastníci nejvyšší soutěže během úterního Ligového grémia v Praze, třináct hlasujících bylo pro, tři se zdrželi. Už tři dny předtím bude na pořadu dohrávaný zápas mezi Teplicemi a Libercem, který byl dvakrát odložen vzhledem k nezpůsobilému terénu. Závěr sezony je plánován na 18. července, kdy se počítá s koncem baráže o ligu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalová liga se vrací, na 26. května je naplánován restart.

Článek
Fotogalerie

„Vůbec jsem si nepřipouštěl, že by se ligový ročník nedohrál. Věřil jsem, že naše argumenty jsou tak silné, že soutěž včetně nadstavby dokončíme," byl si dopředu jistý znovuzvolený předseda LFA Dušan Svoboda, že k restartu nejvyšší soutěže dojde.

Hlasování skutečně dopadlo na úterním Ligovém grémiu v Praze jednoznačně. Představitelé třinácti klubů se vyslovili pro pokračování ligy, jen zástupci Zlína, Opavy a Karviné se zdrželi hlasování.

„Za současné situace představuje dohrávání ligy zásah do našeho klubového rozpočtu. A významný. Ekonomický a zdravotní aspekt je pro nás nezanedbatelný, ale rozhodnutí většiny respektujeme," glosoval postoj Opavy ředitel klubu Jaroslav Rovaň.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident fotbalového klubu Viktoria Plzeň Tomáš Paclík (vpravo) přichází na jednání ligového grémia Ligové fotbalové asociace v Praze.

Resumé o pokračování druhé ligy bylo ještě přesvědčivější. Patnáct hlasů pro, pouze Sokolov byl proti.

Na jednání Ligového grémia dorazili zástupci všech 32 profesionálních klubů první a druhé ligy. Zatímco první muž mistrovské Slavie Jaroslav Tvrdík nechyběl, majitel Sparty Daniel Křetínský se v sále pražské O2 Universum neobjevil.

Svoboda zvolen předsedou na další čtyři roky
Další čtyři roky bude vládnout českému ligovému fotbalu viceprezident pražské Sparty Dušan Svoboda. Ve volbách, které proběhly během Ligového grémia, neměl protikandidáta, takže prodloužení jeho předsednického mandátu bylo jen formalitou.
Protikandidáta neměli ani oba místopředsedové za první a druhou ligu – Adolf Šádek z Plzně, resp. Petr Heidenreich z Ústí nad Labem, takže i oni budou ve funkcích pokračovat.
Ke změnám došlo pouze ve složení výboru LFA. Sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar sice nekandidoval, ale mistrovský klub bude mít přesto ve vedení svého zástupce. Tomáš Bůzek totiž dostal přednost před zlínským Zdeňkem Grygerou, libereckým Liborem Kleiblem a olomouckým Ladislavem Minářem.

První a druhá liga odstartuje s posvěcením ministerstva zdravotnictví, které akceptovalo, že pravidelné testování hráčů a členů realizačních týmů před každým zápasem by nedávalo smysl. Proto každý z aktérů dohrávaných soutěží podstoupí pouze tři testy. Dva podstoupí v rozpětí pěti až šesti dnů před znovuzahájením soutěží, další je v plánu mezi základní částí a nadstavbou.

Ligové zápasy by měly od 25. května probíhat za přítomnosti maximálně 300 nebo 500 osob, od 8. června se uvažuje o tisícovce lidí.

Došlo i k dohodě, že hráčské smlouvy uzavřené do 30. června budou prodlouženy až do konce soutěžního ročníku. Pochopitelně ale za předpokladu, že dojde k dohodě mezi hráčem a klubem.

Naopak nové smlouvy uzavřené k 1. červenci vstoupí v platnost až při zahájení nového ročníku, kdy se teprve otevře přestupový termín.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda přichází na jednání ligového grémia LFA v Praze.

„Domluvili jsme se na solidaritě klubů, což ve své podstatě znamená, že žádný z klubů nebude stahovat své hráče z hostování a nechají je dohrát ve stávajícím mužstvu," věří předseda LFA Svoboda, že by k žádným zákulisním rošádám nemělo docházet.

Soutěžní ročník by měl zažít restart 23. května a elitní část nadstavby, v níž se bude hrát o mistrovský titul, skončí 8. července.

„To proto, abychom poskytli našim zástupcům v evropských pohárech čas na přípravu," poznamenal ředitel ligy Tomáš Bárta.

Baráž, ve které půjde o účast v lize, se naopak protáhne do 18. července, kdy budou na pořadu poslední odvetné zápasy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Sportovní manažer fotbalového klubu SK Dynamo České Budějovice Martin Vozábal (uprostřed) a generální ředitel FC Fastav Zlín Zdeněk Grygera (vpravo) přicházejí na jednání ligového grémia Ligové fotbalové asociace v Praze.

Je ale dost dobře možné, že by liga mohla pokračovat až do 2. srpna. To v případě, že by některý z aktérů – ať již hráč, či třeba člen realizačního týmu – měl pozitivní test na koronavirus a utkání se musela odkládat. V tom případě by se ale kluby musely znovu sejít a prolongování soutěže posvětit.

„Největší diskuse se vedla právě kolem situace, kdy by někteří hráči či mužstva museli do karantény. Může se stát, že koronavir někde vybuchne a nějaký klub trefí. Třeba za tři týdny, třeba za pět. Pak bude záležet na rozhodnutí krajských hygienických stanic, dopředu těžko předvídat a o podobných variantách rozhodovat," přiznal Svoboda, podle něhož případný pozitivní test jednoho či dvou nebo tří hráčů ještě nemusí automaticky znamenat dvoutýdenní karanténu pro celé mužstvo.

Jinak ale měl z jednání grémia dobré pocity. „Žádné emoce, žádné napětí. Jednání bylo skutečně konstruktivní."

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda představenstva fotbalové Slavie Praha Jaroslav Tvrdík (vpravo) přichází na jednání ligového grémia Ligové fotbalové asociace v Praze.

Jaký tedy bude nejbližší ligový program? V sobotu 23. května se v dohrávce 23. kola utkají Teplice s Libercem, v úterý 26. května a ve středu 27. května budou na programu zápasy Sparta–Plzeň, Jablonec–Zlín, Mladá Boleslav–Slavia, Slovácko–Olomouc, Příbram–Ostrava, Opava–Karviná, České Budějovice–Liberec, Bohemians–Teplice.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články