Hlavní obsah

Baník a Liberec pohárový krach nastartoval, jen Spartu ne

PRAHA

Baník válí. Pokud si udrží formu z posledních zápasů, právě ostravští fotbalisté mohou být v závěru podzimu největším konkurentem dosud suverénní Slavie. Vzestup Večeřova týmu paradoxně začal vyřazením z Poháru UEFA. Také Liberec prožil podobný vývoj, jen Spartě předčasné loučení s Evropou na ligové scéně nepomohlo.

Článek

Pouze Slavia ještě bojuje na třech frontách. Fotbalisté z Edenu vedou Gambrinus ligu, v Poháru ČMFS postoupili do jarních bojů a tři velké bitvy je čekají v Poháru UEFA. Oč jednodušší to mají tři další pohároví zástupci, kteří už dávno dali Evropě sbohem... Jenže zatímco Ostravě a Liberci jako by vyřazení z Poháru UEFA prospělo, Sparta se na domácí scéně neprobudila ani po něm.

Pro Baník byl zlomem Spartak

Deváté místo po šesti ligových kolech, to byl žalostný vstup Baníku do nové sezóny. V listopadu je ovšem všechno jinak. Včera Ostrava jako první vyhrála v Mladé Boleslavi, posunula se před ni na druhou příčku tabulky a na vedoucí Slavii ztrácí čtyři body.

„Z Poháru UEFA jsme sice vypadli, se silným Spartakem Moskva jsme sehráli dva velmi dobré zápasy. A to byl právě zlom, po němž se nám začalo dařit i v lize,“ poukázal trenér Karel Večeřa.

Jeho tým potřeboval čas, vždyť třeba Galásek přišel až v průběhu podzimu. Po návratu z Moskvy však Baník ani jednou neprohrál!

Liberci prospěla žilinská lekce

Jako první se z Poháru UEFA pakoval Slovan. Již v předkole Poháru UEFA získal nechtěný primát prvního českého týmu, který po rozpadu federace vypadl se slovenským soupeřem. Facka od Žiliny však zřejmě přišla včas.

„Pohár UEFA je bohužel pryč. Ligu máme rozjetou dobře, je to jiná soutěž. Věřím, že se tento nezdar na výkonech v lize neprojeví,“ sliboval zkušený mazák Miroslav Holeňák.

A Liberec za svými ambicemi opravdu nezaostává. Nevyvaroval se sice kolapsu na Bohemians, jenže Spartu a Jablonec vypráskal třígólovým přídělem a pohárové příčky má pořád na dostřel.

Spartu uzemnil černý týden

Jenom pár týdnů se zdálo, že nový kouč Lavička buduje na Letné schopné mužstvo. Pak přišel debakl v Liberci, vyřazení s Dinamem Záhřeb a výprask od Slavie v derby. Týden hrůzy stál Lavičku místo a Spartu veškerou pohodu. Staronový kouč Chovanec převzal rozklížený tým, který si nevěří.

„Tři takové prohry by zamávaly s daleko silnějšími týmy, než jsme my,“ poukazuje Jozef Chovanec. Letenští po pěti letech prohráli v Ostravě a domácími výhrami nad Příbramí a Zlínem si sebevědomí rozhodně nezvedli...

Sparta tak ztrácí nejen šest bodů v bitvě o titul, za Ostravou a Mladou Boleslaví je momentálně také mimo druhou příčku zaručující předkolo Ligy mistrů!

Ligová bilance po pohárovém vyřazení:
KlubVítězstvíRemízyPorážkySkóre
Liberec43214:9
Ostrava41014:6
Sparta2127:7

Reklama