Hlavní obsah

Vrací se liga podle Beckenbauera. Pět střídání by experti brali nastálo

Praha

Fotbal se od základu nezmění, ale bude jiný. Bez diváků, po dlouhé přestávce, s nabitou termínovou listinou a drobnou úpravou pravidel... „Podmínky úplně ideální nejsou. Ale nemyslím si, že by se měl měnit fotbal jako takový,“ avizuje před restartem české ligy kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý. „Mně by nejvíc vadilo, že nejde pořádně slavit góly. Ani se spoluhráči, natož pak s fanoušky,“ usmívá se bývalý kanonýr Horst Siegl.

Rozhovor s Jaroslavem ŠilhavýmVideo: FAČR

 
Článek

Liga se konečně vrací. Jenže bez diváků, za zavřenými dveřmi. „Obrázek na fotbal ovlivňuje hlediště, je znát, že kulisa chybí. Když jsem ale sledoval bundesligu, kvalita utkání ve srovnání před a po koronaviru až tak neutrpěla," srovnává v rozhovoru pro čeká média Jaroslav Šilhavý, trenér reprezentace.

„Atmosféra bude chybět. Nevěřím, že budou lidé fotbal sledovat tak jako dřív, když jim požitek z hlediště bude chybět," upozornil pro ČT sport internacionál Milan Luhový.

„S kulisou nic neuděláme. Na každém stadionu se většinou taky najde nějaký křikloun, který je v našich poměrech na rozdíl od vyprodaných duelů v Anglii či Německu dobře slyšet. Teď budou mít hráči aspoň klid," uculuje se další bývalý kanonýr Horst Siegl.

Šance pro tréninkové mistry světa

Nadhazuje tak téma, na něž upozornila německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer. V zápasech bez diváků vidí šanci pro „tréninkové mistry světa". Podle populárního Císaře budou moci zazářit hráči, které obvykle před plnými tribunami svazuje nervozita.

„Je na tom hodně pravdy. Jsou takoví hráči, kteří se na tréninku mohou bez nervů strhat a hrají bez problémů. Rozhodně mnohem líp, než když pak přijdou na stadion a dýchne na ně atmosféra. Zažil jsem takové, nebudu jmenovat, ale myslím si, že jich je minimum. Teď mě nenapadá, že by někdo takový vyčníval z řady," líčí Šilhavý.

Foto: Sport.cz

Internacionál Horst Siegl s klubovou rouškou, kterou dostal od Sparty.

„Beckenbauerův názor je zajímavý, můžu s ním jen souhlasit," přikyvuje Siegl. Hned ho napadne Jan Šimák.

„Honza byl asi nejlepší hráč, jakého jsem kdy trénoval. Na tréninku předváděl neuvěřitelné věci, ale většinou je nedokázal přenést i do zápasů. Na hřišti mu muselo něco vadit, v tréninku si dovolil mnohem víc," vzpomíná na dobu, kdy na Spartě asistoval Michalu Bílkovi.

Ze začátku budou svěží

Klíčovou otázkou je, jak hráči návrat k plnému zatížení po dlouhé pauze a krátké společné přípravě vůbec zvládnou.

„Teď jsou všichni natěšení, takže ze začátku budou svěží. Zápasů však bude strašně moc a připravenost nemůže být optimální, což je tak po deseti, dvanácti dnech doběhne," očekává Luhový.

Hrozí pak samozřejmě i větší výskyt zranění. „Krátká příprava není úplně komfortní, navíc když byla dlouho jen individuální. Hráči ale restart zvládnou. Zranění se nebojím. Kluci jsou profíci a vydělávají si svým tělem, takže určitě nezaháleli," věří naopak Šilhavý.

„Na druhou stranu je lepší hrát než trénovat a zbývajících jedenáct kol by zvládnout určitě měli. Kdo ne, bude to jeho chyba... Náročná však bude i psychika. Pokud třeba v týdnu hned třikrát prohrajete, pak se vám bude hůř odpočívat a v hlavě může být problém," přemítá Siegl.

Novinka je vítanou pomocí

Vítanou pomocí v náročném programu je dočasně schválená možnost pěti střídání za zápas.

„Vítám, že v rychlému sledu utkání bude možnost rozložit zátěž na víc hráčů. Zápasů bude opravdu hodně... Kvituji, že jsou jen tři okna pro střídání, aby trenéři nemohli kalkulovat a drobit hru. Nebylo by od věci, kdyby novinka v pravidlech zůstala," míní Šilhavý.

„Pro hráče i trenéry jde o vítané zpestření. Ubude případů, kdy se náhradníci dlouho rozcvičují, a pak si jdou sednout, protože vědí, že už se na hřiště nedostanou. Jako oživení bych i já novinku uvítal nastálo," přimlouvá se Siegl.

Tipovat formu jednotlivých týmů je každopádně těžké. „Velkou roli bude hrát také regenerace. Plzeň a Slavia ji mají zmáknutou, ostatní však doběhne," avizuje Luhový.

„Výhodu samozřejmě mohou mít větší kluby. Nejen zkušenostmi s anglickými týdny z evropských pohárů, ale také dostatečnou šířkou kádru," očekává Siegl.

Více napoví již první dnešní zápasy...

Reklama

Související témata: