Hlavní obsah

Sparta, to je největší domácí fotbalový propadák roku 2008

Pavel DosadilSport.cz

Doba letenské nadvlády je dávno pryč. Sparta se při bilancování kalendářního roku dostala do role největšího odpadlíka. Sport.cz položil deseti fotbalovým osobnostem anketní otázku, kdo je v českém fotbale v roce 2008 nejvíc zklamal. A favorit „nezklamal“... Fotbalisté Sparty se jednoznačně stali největším propadákem roku.

Článek

Reprezentace neuspěla na mistrovství Evropy, české kluby doslova vyhořely v evropských pohárech. Pád Sparty ovšem všechny fotbalové karamboly právě končícího roku trumfl. Šest porotců pasovalo za jasný propadák Letenské, po jednom hlasu získaly Teplice, Zlín, Liberec a Brno.

Málokdo chápe, co se ve Spartě děje

Začarované letenské království žije v bludném kruhu. Sparta letos propustila další dva hlavní trenéry, neobhájila mistrovský titul, neuspěla v pohárové Evropě a na podzim procházela velkou krizí. Proto je zklamáním roku pro internacionály Přemysla Bičovského, Miroslava Kadlece a Václava Němečka, trenéry Ivana Kopeckého a Petra Uličného, televizního komentátora Jaromíra Bosáka i redakci Sport.cz.

„Může se stát, že se favoritovi nedaří. Některé kroky Sparty jsem ovšem absolutně nechápal,“ mluví Kopecký většině dotázaných z duše. „Sparta mě zaráží svou vnitřní neuspořádaností. Takový klub by si zasloužil jiné vedení, aby mělo hlavu a patu,“ souhlasí s ním Bosák. „Ono se to táhne už delší dobu... Ani tak se však nečekalo, že se Sparta propadne na příčky, které jí teď patří,“ mrzí bývalého kapitána týmu Němečka.

„Útlum může přijít na každého. U Sparty je však člověk přece jenom zvyklý, že hraje nahoře,“ přidává se Kadlec. „Velké cíle jsme si dávali také v Brně, dalšímu mému bývalému klubu Zlínu jde dokonce o kejhák. Nejvíc za očekáváním ale jasně zůstala Sparta,“ podtrhuje Uličný.

Letenští už jsou prakticky ze hry o titul a budou mít co dělat, aby se na jaře dali dohromady. „Všichni by po takovém podzimu nejraději chtěli vidět stříkat krev a padat hlavy. Na vyhlašování cílů je dost času. Jedno ale vím. Sparta ještě neřekla poslední slovo!“ slibuje letenský trenér a ředitel Jozef Chovanec.

Ambice nenaplňují ani Brno a spol.

Kuriozitou ankety je šéf teplického klubu František Hrdlička, který nejvíc sepsul svůj vlastní tým. „Přes zimu musí začít pořádně pracovat,“ varuje své podřízené.

Jak už Uličný naznačil, veselo není ani v některých moravských klubech.

„Nevydařeným podzimem mě nejvíc zklamalo Brno. Má hráčské, manažerské i ekonomické předpoklady, aby patřilo ke špičce domácí soutěže, ale bohužel se tak nestalo,“ poukazuje šéf fotbalové disciplinárky Alexander Károlyi. „Zklamáním je Zlín. Možná ne až tak překvapivým, ale přece jen - uzavírá ligovou tabulku,“ přidává internacionál Pavel Kuka.

Jeho kolega Peter Herda pak vybral Liberec. „Čekal jsem od něj hodně, ale dobré okamžiky střídá se špatnými. Slovan podle mě trochu upadl.“

Dalších negativ by se ještě našlo dost a dost. „Třeba propadák českých klubů v pohárech,“ souhlasí Bičovský. „Nebo to, že si Tomáš Rosický celý rok nekopl do balónu,“ připomíná Bosák.

Reklama

Související témata: