Hlavní obsah

Chybí vám hokej? Fotbalová liga spustila za zavřenými dveřmi rekordní kanonádu

Praha

Fanoušci mohou jen litovat, že se s výjimkou pár pozvaných na stadiony nedostali. Za zavřenými dveřmi proběhl mimořádný víkend. Ve 26. kole fotbalové ligy padlo celkem 36 gólů, což je rekord samostatné české soutěže. Jen jednou se jich v šestnáctičlenné lize hrané od ročníku 1969/70 sešlo více - rovných 40 ve 26. kole sezony 1982/83.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Střelec Ondřej Mihálik se raduje ze sedmého gólu Plzně.

Článek

Zásadní rozdíl. Zatímco v 25. kole hned po restartu padlo v týdnu pouhých 10 branek, víkend byl rekordní. Šestatřicet gólů o tři překonalo dosavadní maximum. Stejný počet branek shodou okolností padl v posledním kole hokejové extraligy. Proto fotbalová liga přišla s úsměvným rýpnutím Chybí vám hokej?

Jako by si střelci rychle zvykli na komorní prostředí bez diváků.

„Je možné, že některým se hraje v tichu lépe, ztrácejí ostýchavost z bouřlivého prostředí. Ostatně Franz Beckenbauer předpověděl, že v zápasech bez diváků vidí šanci pro ‚tréninkové mistry světa'. Střelecký rekord bych ale tichu nepřičítal. Naopak. Kdyby byli diváci třeba v Plzni a na Slavii, které se o rekord nejvíc přičinily, mohli je dohnat ještě k dalším trefám," přemítá Horst Siegl, který se 176 zářezy figuruje na osmé příčce v Klubu ligových kanonýrů.

Silní cupovali snadnou kořist

K novému maximu střelecky přispělo 15 z 16 účastníků první ligy. Neskóroval pouze Jablonec, který utrpěl debakl 0:5 na hřišti Slavie. Nejvyšším počtem osmi branek pomohl k překonání rekordu zápas v Plzni, kde Viktoria rozdrtila Mladou Boleslav 7:1.

„Rekord je i trochu dílem náhody, všechno se sešlo. Boleslav byla tak špatná a Jablonec natolik oslabený, že pro nejsilnější dva týmy představovaly spíš sparingpartnery. A i když to dlouho nevypadalo, nakonec se výrazně přidala i Sparta," usmívá se internacionál.

Nejméně gólů v kole padlo ve Zlíně, který remizoval 1:1 s Baníkem.

Dosavadním maximem bylo 33 branek. Tento počet se zrodil na úplný závěr sezony 2014/15, v 9. kole ročníku 1995/96 a ve 4. kole premiérové samostatné sezony 1993/94.

Bitva titánů se blíží

Ve světle víkendových výsledků se zdá, že Slavia a Plzeň si hrají vlastní ligu. Siegl by však vzhledem k rozpoložení jejich víkendových soupeřů nebyl tak radikální.

„S takovými soudy bych ještě počkal. Pro Slavii bylo každopádně podstatné, že zvládla první utkání po pauze v Mladé Boleslavi. Diváci se teď mohou těšit na nedělní vzájemný souboj dvou top týmů v Edenu. Sice jen v televizi, ale v ní si zase mohou góly pouštět znovu a znovu, což je při takové kanonádě příjemné," poukazuje kanonýr.

Slavia má na rozjetou Plzeň osm bodů k dobru.

„Těžko ve vzájemném souboji někoho favorizovat. Oba mají dokonale zdvojené posty, takže není znát, když třeba Viktorce vypadnou naráz oba krajní obránci. Naskočí Havel, a ještě dá gól. O trochu líp teď vypadá přece jen Plzeň, ale Slavia zase bude doma, což přece jen může hrát roli, i když diváci v Edenu nebudou," myslí si Siegl.

Ať mladí hrají víc

Jeho Sparta mu aspoň druhým poločasem v Karviné zvedla náladu.

„Potvrdilo se, co jsem dřív říkal, že by měli víc šancí dostávat mladí kluci. Kdy také jindy, když ne teď, kdy bylo mužstvo až deváté v tabulce. Mladíci se o obrat výrazně přičinili. Karabec dal v závěru gól z první střely, na hřiště se dostal i Drchal. Velký bojovník, který by si v šancích třeba vedl líp než Tetteh," říká kanonýr.

Věří, že Sparta si ještě dojem napraví.

„Nemá špatný los, může se ještě vklínit do popředí a zabojovat o třetí místo," doufá dlouholetý sparťan Siegl.

Přehled kol s nejvíce góly:
Počet branekKoloSezona
3626.2019/20
3330.2014/15
339.1995/96
334.1993/94
327.2019/20
3213.2010/11

Reklama